ja to bym chciała mieć kiedyś swoje kurki
Też kupuję z wolnego wybiegu, fakt że kosztują ale zawsze można ograniczyć ich spożycie
Mahika faktycznie,zgodzę się - temat świetny Już się wkręcam
mahika napisał(a):Goszka napisał(a):a poleci ktoś jakieś dania bez mięsa?Bo mi to się zawsze kończą pomysły i mam wrażenie że jem to samo na okrągło
Jajka w sosie musztardowym he he
Gulasz sojowy z czerwoną fasolą
Składniki na 2 porcje
szklanka kostki sojowej
pół puszki czerwonej fasoli
pół czerwonej lub zielonej papryki
5 średnich pieczarek
kukurydza
1 kostka bulionu warzywnego
łyżeczka śmietany
trochę mąki
olej
sól i pieprz
Etapy przygotowania:
1.Ugotować kostkę sojową w 0,5 litra wody z dodatkiem kminku, liścia laurowego i kilku ziarenek pieprzu (ewentualnie mozna dodać tymianku).
2.W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę i podsmażyć na oleju oraz pokroić pieczarki w talarki, wrzucic do rondelka, posolic i poddusić.
3.Gdy kostka bedzie ugotowana, dodajemy do niej wymieszaną śmietanę z łyżką mąki i odrobiną gorącego bulionu tak aby zagęścić cały bulion. W miarę potrzeby dodać jeszcze mąki.
4.Następnie do gulaszu dodać paprykę, pieczarki, kukurydzę wg uznania i fasolę. Pogotować stale mieszajac jeszcze 3-5 min, doprawić sola i pieprzem jeśli trzeba i gotowe!
Gulasz sojowy chilli
Składniki: dla 5 osób
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 puszka kukurydzy
1-2 cebule
czosnek (ile się lubi)
chili w strączku lub w proszku
trochę oleju
kostka sojowa 2-3 garście
po łyżeczce: papryka, curry, pieprz, bazylia
Przygotowanie: 15-30 min.
Zamoczyć kostkę sojową, może być w wodzie, a może w wywarze; cebulkę, czosnek i chili (bez pestek) podsmażyć na oleju; dodać pomidorki z sosem; fasolkę i kukurydzę przepłukać na sicie i też dodać; odcedzoną kostkę sojową przyprawić i zamieszać, trochę poddusić i gotowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 191 gości