UZALEŻNIENIE OD PAPIEROSÓW

Problemy związane z uzależnieniami.

Postprzez yoytek » 13 gru 2009, o 03:08

Salome napisał(a):Tenia. Ja nie palilam w ciąży. W ten dzien, ktory się dowiedziałam- od razu rzuciłam. I pozniej jak karmilam tez nie. No niestety wrociłam do nałogu i wydaje mi sie ze jest ogrszy niz kiedys. Moze palę mniej, ale za to chce mi się palić. Jednak bede sobie wyznaczac godziny palenia, a nie od tak. Chciałabym palić tylko wieczorem jesli już -tego jednego lub w towarzystwie, a nie tak jak teraz, ze budze się iide palic.

No nie wiem, czy określenie "wrócić do nałogu" jest zgodne z prawdą? Z tego co mi wiadomo- uzależnienie charakteryzuje się utratą kontroli nad czymś, więc jak można wrócić, skoro jest się uzależnionym do końca życia? Podobnie próby kontrolowania nałogu, ograniczanie godzin skazane jest na niepowodzenie, bo tej kontroli nie ma i być nie może.
yoytek

Postprzez Amir » 14 gru 2009, o 04:02

yoytek napisał(a):zgodne z prawdą? Z tego co mi wiadomo- uzależnienie (...) nie ma i być nie może.

zaatakuje. choc lubie twoje progi yoy

mylisz poczucie utraty kontorli nad impulsami (ktore jest subiektywne) z utrata kontroli (duzo rzadszym zjawiskiem) i kraczesz zasadniczo niezgodnie z wynikami badan na ten temat, ze kontroli nie da sie odzyskac (piszesz, ze jej nie ma)

choc kto wie, jak jest w studium twojego przypadku?

mowia, ze jedynym uzaleznionym od misji jest misjonarz

wiec moze nic nie kontrolujesz nadal

i moze pijackie opowiesci przy barze (z "autorytetami" w tle) jedynie podmieniles na rozmowy przy sitku?

pomysl, nim odpykasz, o poczuciu utraty kontroli
Amir

Postprzez yoytek » 20 lut 2010, o 14:31

Polecam górną strzałkę nad wykresem:
http://www.alko.fora.pl/images/gallerie ... 841-wm.jpg
Rozważania moje może zbyt kategorycznie przedstawiłem, bo raczej należą do pogranicza filozofii niż badań nad zdrowiem, więc nie będę się spierał.
Pozdrawiam Wojtek
Ps Nie palę już 151 dni .
Ilość niewypalonych papierosów: 3941.
Będę żyć dłużej o 30 dni !
Zaoszczędzone pieniądze: 1 576,41 zł!
yoytek

Poprzednia strona

Powrót do Uzależnienia