Impresjo

Problemy związane z uzależnieniami.

Postprzez Goszka » 22 lip 2009, o 18:23

czasem dobrze gdy kosa trafi na kamień.
Ta kosa jak widać trafiła.
Każdy dostaje taki kamień na jaki zasługuje.
Goszka

Postprzez mahika » 22 lip 2009, o 18:38

Impresja jest już gościem... odeszła... o nieobecnych nie powinno się gadac...
A jej "portret psychologiczny" tutaj snuty tez chyba jest nie na miejscu.

Co by nie było to kwiatki, słoneczka (szczeghólnie dla Filemona) i inne zabaweczki ;)
mahika

Postprzez Innuendo » 22 lip 2009, o 19:08

hmm

A jej "portret psychologiczny" tutaj snuty tez chyba jest nie na miejscu.

z przykrością stwierdzam, że masz rację, z przykrościa dlatego, że i mnie poniosło w końcu w strone diagnozowania impresji, a uważam że nie powinno,
dzięki Mahiko :) , choć niełatwo mi sie przyjmuje do wiadomości własną niedoskonałość i to, ze mam zdolności do ranienia to jednakowoż.... mam czarno na zielonym :D
Innuendo

Postprzez mahika » 22 lip 2009, o 19:10

mam tak samo, ale bardzo się staram ;)
mahika

Postprzez pukapuk » 22 lip 2009, o 20:59

IMPRESJO Jeżeli poczułaś się zdradzona i uważasz że naruszyłem twoją prywatność to wybacz mi. Są to szczere przeprosiny.
Często pisze się że wirtualny świat się rządzi innymi prawami i pewnie tak jest. Ale ja uważam ze zasady właściwego komunikowania obwiązują mnie wszędzie. Jak zauważyłaś wzbudzasz różne emocje wśród forumowiczów i w każdy prawie pości jest coś o granicach jakie mamy i jakich przekroczenie wywołuje w nas różne reakcje . Ja ci napiszę o swoich.
Od dwóch lat z okładem jestem w terapii systematycznie biorę udział w grupach wsparcia przy szpitalu psychiatrycznym uczestniczę w mitingach AA .
Jest taka generalna zasada unikamy manipulowania SOBĄ I INNYMI w celu osiągnięcia doraźnej regulacji własnych emocji. A działa to tak; ja coś daję i coś biorę ,pokazuje na swoim przykładzie i na swoim doświadczeniu jak sobie radzę.
Twoja reakcja pokazuje że nie chcesz nic dać , bo napisałaś mnóstwo postów w których nie mówisz o sobie tylko udzielasz rad oceniasz itp.
Grupy wsparcia to właśnie coś takiego dzielimy się własnym doświadczeniem nie ściemniamy nie pokazujemy się w świetle jupiterów nie teoretyzujemy i nie filozofujemy .
Moja reakcja nie była tak do końca spontaniczna, bo będąc tu na forum uzależnień traktuje to poważnie ,bo wiem jak się czułem pisząc na początku i czego oczekiwałem od innych, każda krytyka bolała, jak nie wiem co, a zwłaszcza niesprawiedliwa.
Często pojawiają się polemiki czy można by odpowiedzialny z a czyjeś picie ? Otóż nie można bo to wybór pijącego . W życiu codziennym to alkoholik powinien się dostosować a nie otoczenie bo to on ma problem. Na grupach wsparcia osoby o większym doświadczeniu dzielą się swoją wiedzą konfrontują się między sobą . Jeżeli jest w grupie ktoś kto udaje że z nim jest wszystko w porządku nie ma problemu tylko tak sobie tu przyszedł pouczać innych, to jest szybko prostowany ,że to nie jest miejsce dla osób które nie mają problemu bo tylko tracą swój cenny czas. Jest to zdrowa zasada bo często mówi się o bolesnych sprawach związanych z własnymi słabościami ograniczeniami ludzie mówią z serca czasami śmiesznie czasami strasznie ale przyświeca im jeden cel CHCĄ COŚ Z SOBĄ ZROBIC.
Ja wiem że to co prezentujesz tu na forum to maska . Oczywiście to twoja sprawa pewnie ci to do czegoś potrzebne coś ci tam załatwia ale w momencie gdy obrażasz i kąsasz to JUŻ nie jest twoja sprawa ! I chyba to dla nikogo nie jest nowością.
Złamanie prywatności to rozklepanie wszystkim co było przedmiotem rozmowy. NAWET PRZEZ 1 SEKUNDĘ NIE PRZYPUSZCZAŁEM ŻE W TAKIEJ ILOŚCI POSTÓW W KTÓRYCH DZIELIŁAŚ SIĘ SWOIMI PRZEMYŚLENIAMI NIE NAPOMKNĘŁAŚ : Słuchaj ja miałam podobnie i tak a tak sobie z tym poradziłam . Dla mnie to jest podstawa pomocy drugiemu człowiekowi !!!
Wylogowanie się i obrażenie na wszystkich i wszystko jest tylko dowodem na twoją niedojrzałość . Widocznie to jeszcze nie twój czas . Mam nadzieję że to co piszę weźmiesz dla siebie to co nie twoje spokojnie odłożysz na bok a to co twoje przyjmiesz. Pozdrawiam Mariusz.
pukapuk

Postprzez tenia554 » 22 lip 2009, o 21:12

Pukapuk pięknie to ująłeś,jestem pod ogromnym wrażeniem.Również uważam,że każdy jest tu po coś.Wierzę,że Impresja do nas powróci ,powróci po coś.
tenia554

Postprzez anna maria » 22 lip 2009, o 21:46

Zapomnieliśmy ,że nie krytykujemy.
ŻYJ,ALE INNYM POZWÓL ŻYĆ.

Impresjo,przykro mi,że Ciebie to spotkało.
:serce2:
anna maria

Postprzez pukapuk » 22 lip 2009, o 21:55

[quote="anna maria"]Zapomnieliśmy ,że nie krytykujemy.
ŻYJ,ALE INNYM POZWÓL ŻYĆ.

Nie wiem czy to do mnie więc na wszelki wypadek odpowiem . Nie krytykujemy ale dzielimy się swoimi przemyśleniami i wrażeniami jakie odbieramy do czego mamy pełne prawo.
pukapuk

Postprzez Ai » 23 lip 2009, o 02:04

Nie podoba mi się temat...a może inaczej :zasmucił mnie on.
Bardzo.
Na forum z założenia nie powinno być ocen (mam tu na mysli zarówno pozytywne i negatywne ) a z tematu zrobił się pręgież.

Powodem mojej reakcji nie jest obrona Impresji, ale te słowa:
Jest taka generalna zasada unikamy manipulowania SOBĄ I INNYMI w celu osiągnięcia doraźnej regulacji własnych emocji. A działa to tak; ja coś daję i coś biorę ,pokazuje na swoim przykładzie i na swoim doświadczeniu jak sobie radzę.

Dodam jeszcze: mówić nalezy z pozycji Ja-bez palucha na "TY".
Bardzo nie podobają mi sie manipulacje jakie z przykrością widzę w Twoim zachowniu pukapuk. Zakładasz temat w jakim zwracasz się do osoby która uprzedziła, ze odchodzi. Doskonale wiesz, ze osoba ta nie cieszy się sympatią. Być może pod pozorem porozumienia zwracasz się do niej do niej-ale gdyby zależało Ci na tym by ona usłyszała Twoje słowa-napisałbyś na pw...

Zarzucasz Impresji niedojrzłośc i brak dystansu jakim sam wykazałeś się biorąc do siebie słowa przez nią wypowiedziane najpewniej pod wpływem emocji... podkreslam-emocji osoby pozbawionej -wg Ciebie-dystansu =przewrażliwionej.
Z przykrością też czytam dalsze Twoje (i nie tylko wypowiedzi) pisane rzekomo do impresji-a tak w gruncie rzeczy to tylko wyciagniety oskarżycielsko paluch...pamiętasz? trzy pozostałe wskazują na nas....
Ktoś pisze, ze Impresji chodzi o afery, zadymy...a czym jest ten temat?
Dalej piszesz pukapuk kilka chwytających za serce słow...po nich "wybacz"...a dalej
Wylogowanie się i obrażenie na wszystkich i wszystko jest tylko dowodem na twoją niedojrzałość

A gdzie przepraszam Twoje dojrzałość, hmm?
wiesz pukapuk ...postaw się na miejscu człowieka do jakiego się zwracasz i pomyśl, doooobrze się zastanów: jak Ty odebrałbyś tak pełne hipokryzji i sprzecznych komunikatów słowa...Mogę zrozumieć, żal, czy gniew-ale jesli komuś wytykamy niedojrzałość, najwyraźniej sami mamy się za dojrzałych. Pytam raz jeszcze: gdzie w tym temacie dojrzałość jakiej wymagasz od innych?
Zauważyłam, ze są na niektórych forach osoby, które budzą skrajne emocje-jesli jednak oczekujemy, zeby oni radzili sobie ze swoimi-okiełznajmy własne. Nie wymagajmy od innych tego czemu sami z trudem albo wcale nie potrafimy podołać.

To że uczestniczysz w jakiejś formie terapi pukapuk (AA) jest chwalebne, ale nie narzucaj jej zasad innym. To raz.
Dwa: słowa Impresji nawet jesli wydają się z pozoru pustym teoretyzowaniem, mogą mieć (i myśle, ze mają) pod spodem ukryty przekaz ...o niej samej. Potrafisz go wychwycić? czy zakrzyczałeś go nakazem "mów o sobie!!!!"
Czasem wołanie o pomoc jest bardzo ciche. Sama mam z tym kłopot-nie lubię pisać o sobie, wolę rozmawiać o innych. Ale staram się, staram się przeganiać swoją zosię samosię-ale rządanie: mów o sobie powoduje odwrotny efekt-zamykam się.
W słowach Imresji(ad. alkoholików) zauwazyłeś tylko wyrzut (w dodatku do siebie-jakgdybyś reprezentował ich wszystkich) . Coż, to co widzisz w słowach 2 człowieka świadczy rownież o Tobie. Z kolei to, co impresja w nich wyraza wydaje mi się wykraczać dużo bardziej poza Ciebie-bo dotyczy jej doświadczeń-a przeciez na te tak liczycie. Tyle, ze we wrzawie i wrzasku umyka najwazniejsze...staje się ledwie widoczn lub wręcz niesłyszalne...
Tu chowa się Impresja jakiej zarzucacie stwarzanie pozorów, czy maski.
Ja też noszę maskę wiem jak trudne jest jej zdzieranie-to tak jak odklejanie bandaży z zaschnietej rany...potrzeba czasu, ja musze tego chcieć , a nie narzucać sobie -bo to byłoby jak gwałt na sobie samej.
Myśle, ze impresja ma podobnie...Ona mówi bardzo cichutkim szeptem - trzeba go uważnie słuchać - jesli chce się usłyszeć.
tenia554 napisał(a):Również uważam,że każdy jest tu po coś.

i tu się zgodze-. Dodam tylko -kazde działanie ma swój powód, wybór watku w jakim się pisze (nawet jesli są to tylko "rady"), zakładanie tematów z hipotetycznymi sytuacjami, udział w biciu piany...każde działanie na tak specyficznych forach ma swój powód, a upraszczanie go (mądrzenie się, złośliwość, zadymy ) nijak ma się do specyfiki tego miejsca.
Wspominasz pukapuk o AA-rozmawialiście nie raz o agresji, prawda? Dziwne działanie...kto by pomyslał, ze u jej podstaw lezy słabość, strach, smutek, bezsilnośc, rozpacz...tak łatwo się pomylić nazywając kogoś Złym człowiekiem, szufladkując-sam się przeciw temu buntujesz(alkoholicy)...a robisz to samo...

Czytając Twoje ostatnie zdanie w tym temacie , pukapuk mam wrażenie, ze bardzo starasz SIEBIE przekonac, ze jesteś ok.
Tak bardzo tego potrzebujesz...ze założyłeś ten temat...

Ok jest odczuwać złość, gniew, żal-nie-ok jest manipulować ludzmi, pod pozorami "dawania sobie prawa".
Papier wiele zniesie-mogłeś "do Impresji" napisać na nim...

Plusem tego tematu jest to, ze dzieki niemu odbrobinę poznałam kilka osób wiecej - najmniej osławioną impresję...

Dokonuje się tu sekcji zwłok...a ja przypominam sobie coś takiego jak Złoty Most-pozwolić komuś odejść z twarzą...przewrotnie można wówczas zachować własną.

Zaznaczam, ze nie zamierzam brac udziału w dyskusji-pozwoliłam sobie "wyrazić swoje zdanie do którego mam prawo".

Pozdrawiam
Ai

Postprzez pukapuk » 23 lip 2009, o 07:04

Ai po pierwsze nie szkodzić. I nie ważne czy tu czy gdzie indziej .
.... jak Ty odebrałbyś tak pełne hipokryzji i sprzecznych komunikatów słowa...M
Zrozumiałaś jak chciałaś
:wink:
pukapuk

Postprzez wuweiki » 23 lip 2009, o 10:28

---------- 10:22 23.07.2009 ----------

Ai
jest mi nieco niezręcznie się odzywać z racji tego, że mogę być mało obiektywna.... ale zbieram się na cały obiektywizm, na jaki mnie stać... nie mam zamiaru bronić Pukapuka czy oskarżać Impresji czy kogokolwiek...
ale Twoje słowa też są zarzutami, które tak naprawdę wg mnie są tylko i wyłącznie Twoimi odczuciami i nijak mają się do rzeczywistości i wysnute na podstawie jednego zdarzenia... czyli robisz dokładnie to samo, co komuś zarzucasz...
Ciekawi mnie na ile sobie zadałaś trudu, aby poznać osoby, którym wystawiasz ocenę?
Piszesz "Plusem tego tematu jest to, ze dzieki niemu odbrobinę poznałam kilka osób wiecej - najmniej osławioną impresję... " a jednocześnie twierdzisz że ktoś jest niedojrzały czy jest hipokrytą... lub ma jakiś ukryty przekaz o tym, jaki to on nieszczęśliwy, w kąśliwych dowalających komuś słowach...tak jakbys go znała i wiedziała... swoją drogą mogłas też napisać na pw jeśli masz jakieś uwagi do kogoś... albo się bierze udział w linczu pod pręgieżem, nawet jeśli tylko jedną nogą, albo nie -a wtedy po prostu mnie tam nie ma i tyle... łatwo jest oceniać sytuację na podstawie jednego przepełnionego wzajemnymi emocjami wydarzenia.... ale ja myślę, że takie sytuacje coś pokazują i warto, tak jak sama twierdzisz -zajrzeć głębiej ...
Nie bronię Pukapuka bo zareagował tak a nie inaczej ... nie oskarżam Impresji bo też zareagowała jak umiała... jest tylko jedna kwestia, o której pisałam... nie wyobrażam sobie dialogu, gdy są równi i równiejsi... nie może być tak, że jeden może sobie pokrzyczeć i powyrażać się źle o innych, natomiast sam stawia siebie w pozycji nietykalnego... to o czym napisał Pukapuk też... jeżeli ktoś chce zakładać maskę i nie chce o sobie mówić -ok... ale gdy zaczyna kąsać, doradzać bezpodstawnie, wyśmiewać, ironizować ...to zupełnie zmienia postać rzeczy i wtedy pojawia się reakcja i zaproszenie do dyskusji... uważam to za całkowicie normalne w grupie i potrzebne...

---------- 10:28 ----------

Ai i Cię też nie oskarżam, żeby nie było...wyraziłam tylko swoje zdanie
wuweiki

Postprzez Abssinth » 23 lip 2009, o 10:30

a ja...

chce po prostu pozdrowic Impresje... mysle, ze czasem wchodzi tutaj jako gosc, zeby poczytac, zajrzec (mysle na tej podstawie, ze ja bym tak zrobila - wiedzac, ze pisze sie o mnie :).

podoba mi sie, co napisala Ai powyzej...
słowa Impresji nawet jesli wydają się z pozoru pustym teoretyzowaniem, mogą mieć (i myśle, ze mają) pod spodem ukryty przekaz ...o niej samej.

Impresjo - kurcze, wypowiadasz sie moze czasem w malo popularny sposob :) ale lubie Cie, tak po prostu.

tyle z mojej strony...
A.
Abssinth

Postprzez Sanna » 23 lip 2009, o 10:31

Po mojemu X gada dobrze, trzeźwo i na temat .

:kwiatek2:
Sanna

Postprzez bunia » 23 lip 2009, o 10:37

Jedno jest pewne.....trudno jest rozwiazywac konflikty.....to sztuka i dobrze jest sie jej uczyc :wink:
bunia

Postprzez wuweiki » 23 lip 2009, o 10:42

Ja też nie mam nic przeciwko Impresji jako osobie choćby z tego powodu, że w ogóle nie wiem kim jest......wiele razy pisała bardzo fajnych, mądrych rzeczy... jednak tu nie chodzi o to, żeby stwierdzić i uznać kto jest "bebe" a kto "cacy" ...ludzie no...

najbardziej mi szkoda w tym wszystkim tego, że Impresjo Ciebie tu nie ma... że nie ma Twoich słów takich bez emocji po prostu o tym, jak jesteś/byłaś czujesz/czułaś Ty w tym wszystkim... zdaję sobie sprawę, że masz swoje powody, aby zniknąć i szanuję je ...chcę żebyś wiedziała o tym Impresjo.. pozdrawiam
wuweiki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Uzależnienia