przez ada_kuch » 2 paź 2009, o 23:30
No niestety alkoholizm rodziców jest czymś strasznym. Moja mama pije chyba całe moje życie, nie mieszkam z nią od 6 lat, a gdy mieszkałam to czułam tylko złość i nienawiść. Uważałam, że gdy już się wyprowadzę to wszystko zniknie...nie do końca...dlatego proponuję terapię dla DDA jeśli jeszcze jej nie przeszłaś, to naprawdę pomaga zrozumieć to się dzieje w naszym życiu, dlaczego i jak sobie z tym wszystkim radzić. Też walczyłam z alkoholizmem mamy, udało mi się nawet namówić ją na terapię, ale zaczęła pić znowu. Boli to, że ona się zapija, jest w końcu moją mamą, ale teraz rozumiem, że jest też dorosłym człowiekiem z wolną wolą i ona takie życie wybrała, że po prostu nie chce pić, a ja mam prawo do nieutrzymywania z nią kontaktów, które mnie dotykają, bo np. jest pijana. I ty też masz prawo do własnych wyborów, do swojego życia i szczęścia, zadbania o siebie przede wszystkim. Trzymam kciuki i służę radą, sama przez to wszystko przechodziłam i wiem, że nie jest to wcale takie łatwe, gdy dotyczy to najbliższych nam osób...pozdrawiam cieplutko