przez ja » 16 sie 2007, o 00:54
witaj heliope,
smiało moge napisać, że wiem co czujesz;
mój m±ż (zwany takowym od 11 lat) jest byłym narkomanem, byłym palaczem i alkoholikiem niestety pijacym; za nami kolejna wpadka-kilka piw, tabletki na poprawę nastroju i i szarpanina w celu wyrwania tychże;
jest inteligentnym, spontanicznym facetem, który wychodz±c z jednego nałogu wpada w nastepny; kilkana¶cie tygodni temu zaliczył odtrucie, dostal leki-cóż faszerował się nimi tak, że piwka nie były potrzebne; po wielu rozmowach, błaganiach jego i moich (tu odżywaj± scenki moich rodziców) doszli¶my do ładu-ład trwał kilka dni moze, potem znów wpadka i ładu dni kilka; u¶miecham się wła¶nie sama ze swojej naiwno¶ci, za każdym razem my¶lę, że się uda, że wygram...ja a nie puszka; przegrywam mniej więcej od półtora roku (na pocz±tku nie¶wiadomie- ja i on, nieco ¶wiadomiej od 10 miesięcy a w pełnej swiadomo¶ci jego nałogu jeste¶my od 4-5 miesiecy, od 3 walczymy z pomoca farmaceutyków- kolejny nałóg?); ON ¶pi w drugim pokoju, dziecko w naszym łóżku a ja siedzę i szukam sposobu... bo kocham; bo kiedy jest ten dzień ładu -wraca nadzieja, jest ciepło, rodzinnie, aktywnie (gdy nie ma tego dnia - jego aktywno¶ć polega na wyj¶ciu do sklepu w celu oczywistym i toalety w celu wynikaj±cym z oczywistego)...ON wie jak sie stoczył, ma teraz nisk± samoocenę, co utrudnia zmianę sytuacji i kółko się zamyka; szukałam czego¶ o wszywkach, dlatego otworzył mi się Twój post;gdy był na odwyku (jakież ja nadzieje wi±załam z tymi trzema dniami!!!) powiedzieli mu, ze wszywka to przestarzała metoda i niewła¶ciwa bo strachem..., ale skoro umiejętno¶ć logicznego my¶lenia zawodzi, strach przed utrat± wszystkiego i wszystkich zawodzi, to może strach przed rzyganiem ład nieco wydłuży... problem w tym, że ja już nie chcę ładu NIECO wydłużyć, chcę go mieć tak jak mieli go inni- wtedy gdy byłam mała a ojciec pił, chcę go mieć tak jak teraz maj± go moi przyjaciele i znajomi...przecież nie chcę dużo; co będzie jutro? przepraszanie, błaganie o pomoc a może...rozstanie?