Undset jest taka bajka ,ktorą przytoczę Ci z książki Jorge Bucay`a....
pewien mlodzieniec przyszedł do Mędrca z tymi slowami: Przychodzę do Ciebie mistrzu,gdyż czuje sie malo dowartosciowany,nic mi sie nie chce robic ,do niczego sie nia nadają. Co mam zrobic ,żeby sie zmienic ,żeby mnie kochano i sznowano .Mistrz powiedzial ,jak ty mi pomozesz to i ja pomogę Tobie.
idź na targ do handlarzy i sprzedaj ten pierścień ,ale nie mniej niz za dukata .Mlodzieniec poszedł ,prosił kazdego ,zeby kupił pierścień ,ale handlarze wyśmiewali go i chciali mu dac tylko 2 srebrniki. Mlodzieniec wrócił smutny,że nie udało mu sie sprzedać pierścienia .Medrzec powiedzial ,pójdź teraz do jubilera i sprawdź wartosć pierścienia .Jubiler po dokladnym obejrzeniu powiedzial ,ze moze dać dzisiaj 50 dukatów ,ale za kilkanascie dni moze miec wartosć i 70.Mlodzieniec ucieszony przybiegł do Medrca , a ten mu odpowiedział tak:
Słuchaj-Ty jesteś jak ten pierścień JESTES SKARBEM.Cennym i jedynym w swoim rodzaju.Twoją wartosc może oszacować jedynie prawdziwy ekspert,Dlaczego wymagaszod zycia,aby twą prwdziwą wartość odkrył obojętnie kto?
Powodzenia undset ,dasz radę, tylko szanuj siebie i ceń!!!!