DDD - psychoterapia

Dorosłe Dzieci Alkoholików.

DDD - psychoterapia

Postprzez roza1 » 18 paź 2008, o 15:31

Witam wszystkich serdecznie
mam pytanie i z góry dziękuję za odp/inf

wielu z Was na pewno ma doswiadczenia , stąd moje pytanie

[Jeśli na psychoterapię to :
a/ prowadzoną przez psychiatrę czy
b/ psychologa ?
[/b][/u][/u][/i]
i czy to ma jakieś znaczenie ?[/b]
Podziel sie ze mną swoją wiedzą - jeśli mozesz - nie chciałabym błądzić.
pozdrawiam :)
roza1

Postprzez kaśku » 18 paź 2008, o 17:53

... jesli na terapie to do:

c/ psychiatry, pod warunkiem ze ma uprawnienia psychorerapety
d/ psychoterapeuty ...

do zwyklego psychologa to mozesz pojsc na porade, a na terapie to owszem do psychologa pod warunkiem ze jest rowniez psychoterapeuta ...

takie jest moje zdanie :usmiech2:
kaśku

Postprzez Orm Embar » 19 paź 2008, o 23:41

Cześć,

Po pierwsze - pełna zgoda co do zdania Purcupine.

Po drugie - coby uściślić - dodajmy takie sprawy:

1. Jeśli masz kłopoty o charakterze choroby psychicznej, bądź znacznego nasilenia objawów nieuznawanych za chorobę, ale znacznie niszczących Twj dobrostan - to do psychiatry. Dotyczy to np. schizofrenii, ale także i stanów maniakalno-depresyjnych (cyklofrenii), silnych i długotrwałych stanów depresyjnych i lękowych. Psychiatra przepisze Ci leki, które czasami są bardzo ważne.

2. Jeśli problem nie jest skomplikowany lub też chodzi Ci bardziej o diagnozę psychologiczną a nie głębokie grzebanie w swojej duszy - idź do psychologa. Będzie to jednak raczej rozmowa teoretyczna, a nie interakcja psychoterapeutyczna.

3. Jeśli potrzebujesz pracy na głębokim poziomie - do psychoterapeuty. Powinien mieć certyfikat Polskiego Towarzystwa Psychologicznego lub Psychiatrycznego. Masz pełne prawo - a nawet obowiązek - pytać o jego/jej kwalifikacje oraz ewentualnie o superwizora (czyli kogoś, do kogo co jakiś czas idzie psychoterapeuta na pracę z sobą samym - żeby się nie pogubił). Terapia ma pewne zasady i metody - też pytasz o to spychospeca, jak nie chce odpowiedzieć, to jest to podejrzane.

4. Możesz też szukać wsparcia w psychoterapii grupowej albo też specjalistycznej, nastawionej na konkretny problem, prowadzonej np. w ośrodkach leczenia uzależnień (czyli np. terapia współuzależnień).

To tyle tego mojego gadania :)

Papapapa!

Maks
Orm Embar

Postprzez Alfa » 20 paź 2008, o 09:52

Orm Embar napisał(a):Cześć,

Po drugie - coby uściślić - dodajmy takie sprawy:

3. Jeśli potrzebujesz pracy na głębokim poziomie - do psychoterapeuty. Powinien mieć certyfikat Polskiego Towarzystwa Psychologicznego lub Psychiatrycznego...

PTP a co to jest?
To jak abonament telewizyjny TVP, płacisz a nie masz co oglądać.
To, że ktoś ma certyfikat PTP nie oznacza, że jest godnym terapeutą, PTP jak dla mnie nastawione jest tylko na kasę, stworzyli sobie monopol na certyfikaty i każdemu wciskają, że są najbardziej kompetentni i tylko szkolenie u nich jest warte zostania terapeutą. Jest wiele innych instytucji, które naprawdę szkolą i co najważniejsze rozwijają swoje szkolenia i metody terapii biorąc przykłady z zachodnich instytucji i placówek.

To jak z kierowcami, najlepsi powinni być ci którzy, prawo jazdy zrobili w PZM ?

Pozdrawiam
Alfa

Postprzez mimbla » 20 paź 2008, o 18:31

Ja chodziłam do psychoterapeuty z PTP,nie było zadnej kasy,bo odbywało się to w poradni przyszpitalnej.Myślę ,że certyfikat wiąże się z nauka,długoletnią praktyka.To co innego niż kursy terapeutyczne.
Być może dobrze trafiłam
mimbla

Postprzez Alfa » 20 paź 2008, o 18:46

mimbla napisał(a):Ja chodziłam do psychoterapeuty z PTP,nie było zadnej kasy,bo odbywało się to w poradni przyszpitalnej.Myślę ,że certyfikat wiąże się z nauka,długoletnią praktyka.To co innego niż kursy terapeutyczne.
Być może dobrze trafiłam

Moja wypowiedź odnosiła się do kwestii zdobycia certyfikatu przez psychoterapeutę, a nie do terapii u psychoterapeuty z certyfikatem.
Alfa

Powrót do DDA