uzależnienie od alkoholu, gdzie po pomoc?

Problemy związane z uzależnieniami.

uzależnienie od alkoholu, gdzie po pomoc?

Postprzez s.h. » 2 cze 2008, o 10:17

Witam!
Poszukuję pomocy, nie wiem tylko gdzie powinnam się zgłosić? Może państwo podpowiedzą mi co powinnam zrobić?
Mąż często nadużywa alkoholu, pije napoje energetyczne w bardzo dużych ilościach. Wczoraj był Dzień Dziecka, a on zamiast spędzić go z nami(mamy 2 letniego synka) spał w domu trzeźwiejąc.
Dzisiaj natomiast stwierdził,że sam nie potrafi przestać pić i prosi mnie abym mu pomogła. Ja nie mam pojęcia jak to zrobić? Chce mu pomóc, tylko jak? skoro on często pije pokryjomu przede mną. JUż kilka razy dostał ode mnie ,, ostatnią szansę" kilka dni po tym nie pił, przyszedł weekend i niestety znowu.
Proszę o podpowiedź co powinnam zrobić, dokąd udać się po pomoc? Jesteśmy z Poznania.
Pozdrawiam
s.h.

Postprzez ataxia » 2 cze 2008, o 10:42

Witam.

Rozumiem, że mąż nie potrafi sam przestać pić i szuka pomocy, podstawowe pytanie brzmi czy chce przestać? Bez tego żadna pomoc nie będzie miała sensu.

Myśle, że to jest dobry adres dla Państwa, ośrodek obejmuje też opieką osoby współuzależnione.
Ośrodek Leczenia Uzależnień i Współuzależnień
ul. św. Marcin 39
tel. 061 853 61 84
ataxia

Postprzez s.h. » 2 cze 2008, o 11:02

Tak, mąż twierdzi że nie potrafi sam przestać pić. Z tego co mówi to chce przestac.
Dziękuję za adres.
s.h.

Postprzez dzaga » 30 cze 2008, o 13:20

Ciekawa jest jak się potoczyły dalsze los....
dzaga

Postprzez pukapuk » 30 cze 2008, o 19:43

Twój mąż tak do końca nie chce przestać pić. Jak zresztą każdy czynny alkoholik. Bo większość nie chce pić ,tylko nie wie jak przestać , i tu jest problem..... Sam nie jest wstanie rzucić picia, to jest twierdzenie typowe dla osoby uzależnionej .Ja też tak myślałem przez wiele lat, aż w końcu zrozumiałem że nikt nie jest w stanie tego zrobić za mnie . Bo właśnie od tego się zaczyna nie picie , TRZEBA CHCIEĆ NIE PIC !!!
pukapuk

Postprzez yoytek » 1 lip 2008, o 19:14

---------- 12:04 01.07.2008 ----------

pukapuk napisał(a): TRZEBA CHCIEĆ NIE PIC !!!

I pójść po pomoc do innych trzeźwych.

---------- 19:14 ----------

Jemu nie możesz pomóc, ale możesz pomóc sobie. Są terapie dla współuzależnionych (w tych samych poradniach co uzależnień). To jest jedyne na co możesz liczyć.
yoytek

Powrót do Uzależnienia