Dzięki za tyle odpowiedzi dziewczyny
Od razu sprostuje, że problem jak został wykryty od razu wychowawczynie podziałały i w tej chwili nie wolno już przynosić do przedszkola jakichkolwiek zabawek ani malować paznokci
Pani miała na ten temat rozmowę z dziewczynkami osobno i z chłopcami osobno i ponoć to się uspokoiło...
Limonko z mojego dziecka trzeba wyciągać co w przedszkolu się dzieje, moja terapeutka powiedziała, że tak dzieci niektóre mają, że nie mówią...ogólnie rzecz biorąc tak poza tym to moje dziecko jest bardzo otwartym dzieckiem, z każdym umie nawiązać relacje, gada ciąglę, buzia jej się nie zamyka, uwielbia być dyżurną, pomagać Pani w prowadzeniu zajęć i jest bardzo opiekuńcza w stosunku do osób słabszych, nieśmiałych itp jej przyjaciółka jest bardzo nieśmiała, bierze ją za rękę i z nią odpowiada, także to nie jest nieśmiałe dziecko
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałyście mnie chodziło o to czy ja mam uczyć jej tzw złych cech bo odgryzanie się, dogryzanie chyba nie jest czymś dobrym, w sensie takim czemu mam z miłego dziecka robić odgryzacza ale z drugiej strony to także dla jej dobra jak jej ktoś zrobi przykrość będzie umiała się bronić, a jeśli miałabym jej tego nauczyć to totalnie nie wiem jak...czy mam jej uczyć wiązanek jakie może puścić jak ją ktoś zaczepi??
po prostu nie wiem...mam miłe, wrażliwe, opiekuńcze dziecko które ładnie się z dziećmi bawi i mam dylemat czy dla jej "dobra" mam uczyć jej bycia wredną jak jej ktoś dokuczy
przyznam, że to ciężkie dla mnie...
Mnie do głowy nie przyszło, żeby nosiła zabawki ze sobą, jedyne co to nosi torebusie małą, zwykłą z kotkiem na którą Pani zezwoliła, jak chciała brać przytulanki to mówiłam, że wybrudzi albo zgubi i że w przedszkolu są zabawki, o innych rzeczach nie mówiła np że dzieci zbierają karteczki, mało tego, dostała na urodziny od znajomej segregator i pare kartek ale zupełnie inaczej się tym bawi i jak ją pytałam czy chce się tym wymieniać z kimś to mówiła że nie chce
więc już nic nie wiem z tego, czy kupić jej kartki bo wszyscy mają mimo, że parcia na to nie ma i ją w to wdrożyć żeby nie odstawała czy olać skoro sama olewa