przez impresja77 » 21 wrz 2013, o 18:07
Mgło.....
Ta dyskusja wytworzyła się o sytuacji umiejscowionej w zupełnie innym czasie niż Ty jesteś.
Po prostu użyłaś słowa zmarnowałam ,jako gdybanie co będzie w przyszłości,będąc jednocześnie na innym etapie życia.
I właściwie Ty masz moment nie podsumowań tylko dopiero pracy nad sobą .Intensywnej pracy z terapeutą.
A ja odpowiedziałam na te Twoje gdybania już jakby przeskakując ten etap.Po prostu chciałam wyrazić swoje zdanie nie tyle na temat Ciebie ,tylko na temat bilansu przeszłości po latach ,kiedy jest się już wyleczonym,kiedy jest sie na prostej i prowadzi się satysfakcjonujące życie po pokonaniu traumy.
Absolutnie nie namawiam Cię,żebyś wpędzała się w poczucie winy,że byłaś z tym człowiekiem.Akceptując to co Ci się przydarzyło jako nieuchronny element życia,jakiego dane Ci było doświadczyć warto starać sie zawalczyć o lepszą jakość życia i chcieć sobie pomóc. A to co było ,to trudno ,stało sie ,zdarzyło ,tak było .Ale tak już nie chcesz ,chcesz inaczej i pracuj nad tym ,aby Ci się żyło lepiej samej ze sobą.
Powtarzam ,moje dywagacje na temat zmarnowanych chwil ,dni ,lat,mogą sie odbywać jako ostateczna konkluzja po latach ,wtedy ,kiedy już się prowadzi dobre,szczęśliwe życie. To może być podsumowanie osoby patrzącej w daleką przeszłość swojego kiedyś trudnego ,a obecnie dobrego życia. Wtedy własnie można sie zdobyć na stwierdzenie,ze każda chwila ze złymi ludźmi,z ludźmi umniejszającymi człowieka,niszczącymi jego psychikę,z ludźmi dokonującymi gwałtów,ludźmi uzależnionymi od używek ,ludźmi krzywdzącymi ,a nawet banalnymi zawistnymi koleżankami z pracy ,każda chwila w towarzystwie tych ludzi jest niepotrzebna i zmarnowana. Chyba ,że ktoś jest masochistą i ćwiczy sobie na wampirach osobowość.Ale to chore.
Wyznaję zasadę,że na ile mogę otaczam się ludźmi życzliwymi ,serdecznymi ,szczerymi. Każdy kontakt zły jest mi do niczego niepotrzebny,ucinam jeżeli nie zobowiązuje mnie do tego sytuacja .Życie jest zbyt krótkie ,by je przeżywać byle jak z byle kim i mieć głupia nadzieję,że mam czas,że jeszcze zdążę żyć lepiej.
Ostatnio edytowano 21 wrz 2013, o 18:25 przez
impresja77, łącznie edytowano 2 razy