Co to właściwie jest złośliwość i ironia?
słownik języka polskiego podaje:
złośliwy - skłonny do robienia komuś przykrości, lubiący dokuczyć; wyrażający takie intencje, sprawiający przykrość; zjadliwy, dokuczliwy, uszczypliwy
ironia - ukryta drwina, utajone szyderstwo, złośliwość zawarta w wypowiedzi pozornie aprobującej
Jak dla mnie jest rzeczą całkowicie jasną, że wypowiedzi czy zachowania o charakterze ironicznym lub złośliwym są zatem etycznie niewłaściwe - czyli zdecydowanie nie powinny mieć miejsca na forum, które ma służyć wzajemnemu wspieraniu się, gdyż z definicji są one one sprzeczne z ideą jakiegokolwiek wspierania...
A JEDNAK... ja sam dopuszczam się czasem ironicznych wypowiedzi na tym forum (jak i w innych miejscach i sytuacjach w moim życiu), choć na szczęście ma to miejsce raczej rzadko, gdyż pogląd na ten temat mam taki jak wyżej i po prostu świadomie pracuję nad sobą, żeby tego nie robić.
Uważam, że ironia czy złośliwość to błąd z mojej strony i pewnego rodzaju słabość, która leży w moim charakterze. Na pewno niekiedy odbija się to na dobru drugiej osoby i przynosi złe skutki. PRZEPRASZAM tych, którzy z czymś takim z mojej strony się zetknęli i odczuli to boleśnie (a wiem, że były takie sytuacje...).
Jednocześnie, w życiu prywatnym, z racji mego złośliwego charakterku... uwielbiam słowne szermierki i cięte dowcipy z osobami również mającymi ku temu nieco zwichrowane skłonności...
z którymi jesteśmy na równi intelektualnie i mamy zbliżone i podobnie nie całkiem zdrowe poczucie humoru... Wówczas zabawa jest dobra, choć jatka bywa niekiedy ostra
i jest to chyba jedyny rodzaj sytuacji, gdzie można chyba odreagowywać tego typu perwersyjne z lekka skłonności bez większej szkody jak mi się zdaje dla ludzkości...
Gdybym całkowicie zignorował mojego słodkiego, gustującego w ironii liberałka (który jak widzę wciąż jednak nie może o mnie zapomnieć... - jak miło!
) to byłby z pewnością niepocieszony zatem załączam jak zwykle okolicznościowy prezencik.
http://www.wrzuta.pl/audio/jfT4ZkPONx/
W celu zażycia masochistycznej rozkoszy należy przetrwać najpierw wstęp mówiony by dojść do piosenki