sikorka napisał(a):http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/ciaza/urlopy-macierzynskie-nowe-zasady-od-2013-roku,95_49980.html
ja slyszalam o 60%
dla matek to byloby super rozwiazanie. jak bylam w zlobku i widzialam dzieci po 7-8 miesiecy to troche mi bylo przykro, ze kobiety musza wracac do pracy i zostawiac juz tak male dzieci, choc wiem ze pewnie i mnie to czeka
najlepiej dladziecka by bylo ten pierwszy rok spedzic przy Rodzicu.
ale mimo wszystko wydaje mi sie, ze z nowymi etatami dla takich kobiet bedzie ciezej, zwlaszcza w prywatnych przedsiebiorstwach.
kazdy kij ma dwa konce
Pewnie, pierwszy rok jest najwazniejszy w rozwoju dziecka. Moja bratowa musiała wrócić do pracy już w 5 miesiącu zycia małej. Potem wynajęli opiekunkę, ale byli zadowoleni z tej Pani.
Myślę, że ci pracodawcy, którzy nie chca zatrudniać matek nadal będa tak robić, ale nie sadzę, aby ci, którzy traktują to za normalny stan rzeczy zmienili zdanie. Znam sporo osób, które włąśnie mają doświadczenia budżetówką, gdzie nie chciano ich zatrudnić, bo młoda, bo mężatka, albo ma już dziecko. A w sektorze prywatnym mniej się spotkałam z takim stanowiskiem. Ale to tylko doświadczenia z mojego otoczenia.