przez agik » 21 mar 2012, o 10:21
Normalnie mielone? Smażone, pieczone, duszone ( w sosie, na parze)?
Jak sądzę, masz tego ok 150 g?
Przypraw najpierw mięso:
Uduś pól małej cebuli ( pokrojonej w kostkę), dodaj mały przeciśnięty ząbek czosnku. Ja smaże na łyżce masła, ale jeśli ograniczasz tłuszcze zwierzace możesz dusi na oleju. Cebula ma by tylko szklista, nie dopuś do przypalenia, bo będzie gorzkie.
Weź białko jajka ( całe jajko by było za dużo), dodaj pól namoczonej małej bułeczki ( ja daję bułke tartą- ile mi zabierze- znaczy dosypuje po łyżce, aż masa przestanie byc bardzo lejąca).
Przyprawy: mniej niż pół łyżeczki soli, pieprz, słodka papryka, majeranek- ewentualnie jeszcze mielona kolendra i mielony kardamon.
Dokładnie wymieszaj ( czystą, uprzednio dokładnie wymytą ręką), jeśli masa jest bardzo zbita, mozesz jeszcze dodac odrobinę gazowanej wody mineralnej.
Uformuj kotleciki.
Jelsi je zamierzasz smażyc- otocz je jeszcze bułką tartą. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu. I zrób je lepiej płaskie- wtedy masz pewnośc, że się w środku dosmażą.
Jeśli je zamierzasz piec w piekarniku ( lepsza opcja- nie chłoną tak tłuszczu, no i nie masz pieca i podłogi upryskanej tłuszczem) wysmaruj naczynie tłuszczem ( ja używam masła) poukładaj kotleciki, połóż wiórki masła ( malutkie) miedzy kotleciki i malutkie na wierzch. Piecz ok 20 minut w temp 170- 180 stopni. Sprawdź, czy się upiekły z jednej strony- powinny byc złotobrązowe. Obróc na drugą stronę i piecz kolejne 20- 25 minut.
Nigdy nie próbuj surowej wieprzowiny! To jest bardzo ważne! Jesli chcesz sprawdzic, czy jest dobrze przyprawiona, utocz w palcach małą kuleczkę i usmaż. I dopiero wtedy próbuj.
To samo, ze smażonymi, czy pieczonymi kotletami- nie mogą byc w środku surowe- dlatego, najlepiej zrób je płaskie- utocz w ręku kuleczke, położ na jednej dłoni, spłaszcz drugą.