smerfetka0 napisał(a):no i ja tyle wlasnie przypraw znam i jeszcze wegete znam reszta nie wiem co jakiego smaku daje i w ogole. przydalby sie taki spis .
Wegeta jest beee
Jeju, Smerfie Kochany Kup sobie jakieś paczuszki z przyprawami i wąchaj Jak dasz mało przypraw ( miarką w "dwa palce") - to się nie otrujesz na pewno, ale ile przyjemności Cię czeka
Aż Ci zazdroszczę
Majeranek- do wieprzowiny- objętnie, czy to kiełbasa, czy boczek, czy schab.
Bazylia do pomidorów
Do zup i sosów- ziele angielskie i listek laurowy
Gałka muszkatołowa- to wszelkich podrobów, do nudnych sosów maślano- mlecznych.
Cząber- tam gdzie fasola ( niweluje nieco efekt jaccuzi )
Kminek- tam gdzie kapusta, fasola ( jak wyżej)
Czosnek- do wszystkiego
Jej, jak zacznę to do końca roku nie skończę
Niemniej jednak- ja sobie nie wyobrażam gotowania bez: soli, pieprzu, majeranku, kminku, czosnku, słodkiej i ostrej papryki ( bez innych też, ale to są najbardziej podstawowe)