rzeczy, jesli byle nianie postepowaly tak a nie inaczej.
pozytywna to nie tak do konca , jesli dziecko wie ,ze z TOBA nie da sie "grac" to szybko to zrozumie
dlatego np panie w przedszkolu nie maja problemow z danym dzieckiem a rodzice maja, bo dziecko dobrze wie ,ze pani nie da sie urobic i tak samo mozna w druga strone np babcie dziadka mozna przekabacic ale mam i tata juz nie mieknie na widok oczu kota ze shreka
ja mam w grupie chlopca, jego mama ciagle sie pyta czy aby grzeczny no jak dla mnie to jest super grzeczny i slucha sie zawsze , chetnie sie bawi z dziecmi itd
Na co mama "to szkoda ,ze nie ma zajec codziennie, bo w domu to on jest niegrzeczny"
pozytywna a probowalas zestaw sluchawkowy? tak ,zebys miala wolne rece i mogla np w tym czasie ukladac klocki, rysowac ...
sprobowac jej wyjasnic ,ze np bedziemy budowac, rysowac ale mam bedzie rozmawiala z kims i nie bedzie odpowiadala na jej pytania.
wydaje mi sie ,ze dobrze by bylo tez okreslic czas np mama bedzie rozmawiala przez tyle minut i pokazac jej n wskazowkach
mozecie tez zrobic grafik i wklejac naklejki za dobre zachowanie podczas" telefonu" albo krzyzyki za krzyk i na koniec dnia wymyslec nagrode jesli bedzie wiekszosc naklejek (to moze byc zabawa w teatrzyk, konkurs tanca) normalnie robi sie to przez tydzien ale nie wiem jak czesto dzwonisz w ciagu dnia przy malej.
latwo jest radzic ale trudno byc konsekwentym to wiem.