Bianko nie mam czasu nawet :/ ale pamietam o nim
jak ogladne to chetnie opowiem moje wrazenia!
Krup czyli błonica lub dyfteryt
To niegdyś bardzo groźna choroba, dziś dzięki szczepieniom zdarza się bardzo rzadko. Czasem może na nią zachorować szczepione dziecko, wówczas choroba przebiega pod postacią ciężkiej anginy.
Jak rozpoznać:
- Gardło twojego dziecka pokrył biały, gdyby nalot, który przeszkadza mu w oddychaniu.
- Dziecko może się budzić w nocy z objawami zaburzeń oddychania, będzie miało przyśpieszony oddech z zaciąganiem się przestrzeni międzyżebrowych.
- Dziecka ma objawy ogólnego zatrucia organizmu: jest zmęczone, blade, a przyspieszony puls.
- Nie ma wysokiej temperatury.
Co robić:
- Zgłoś się z dzieckiem do lekarza, konieczne będzie pobranie wymazu z gardła dziecka i przebadanie go na obecność maczugowca błonicy.
- Zapewnij dziecku spokój, dbaj, aby się nie odwodniło, zachęcaj do picia.
- Dbaj, aby dziecko nie płakało, bo płacz pogarsza jego stan.
- Zrób mu nawilżające inhalacje chłodną parą wodną, które zapobiegną wysychaniu błon śluzowych
- Zamontuj nawilżacz w pokoju dziecka.
wlasnie ja robilam inhalacje i pomoglo...a ile u was taki ingalator ...tutaj okolo 50 usd.Bianka napisał(a):Musical jak najbardziej:)
To nie jest w takim razie ani jedno ani drugie, chodzi o zapalenie krtani, charakterystyczny jest szczekający kaszel...mojej siostry syn miał to kilka razy, zawsze robiliśmy wtedy mu inhalacje, ale ja nie mam inhalatora ani tego leku mi nie przepisał...z tym, że dostałam steryd w tabletkach, a można też w tym inhalatorze podać do wdychania, w tym chodzi o to, że krtań puchnie i dziecko się dusi:( kiedyś mówiono potocznie krup..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości