mahika napisał(a):I chodzi Ci o zwykłe naleśniki, czy pancakes?
Założę się ze robisz podobnie
Na ok. 2 szkl. mąki daję szklankę wody (jak mam to gazowaną), szklankę mleka, 2 jajka, szczyptę soli, 2 szczypty cukru, nawet jeśli nie mają być na słodko, łyżkę oleju, łyżkę jogurtu naturalnego.
Najpierw mieszam składniki "rzadkie" a potem dosypuję mąkę, sól, cukier i olej.
Jak jest za rzadkie dodaję mąki, jak jest za gęste - wody.
Ma mieć konsystencje rzadkiej śmietany.
Rozgrzewam patelnię z olejem, smażę jednego próbniaka, na większym oleju a potem resztę na prawie suchej patelni.
podnoszę patelnię z palnika, wlewam troszkę ciasta na jej górną cześć i rozlewam po całej patelni.
I jest ok
A czasem nie daję wcale mleka, tylko na wodzie robię i też jest spoko.
Można zamiast wody dać piwo.
Mniam
Co do przypraw czy ziół, to daję wg uznania i zależy jakie nadzienie ma być.
Czy to Pani Limonce wystarcza
Niedawno robiłam takie, też trobisz?
Zakochałam sie w nich
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... cakes.html