Co dziś na obiad?

Rozmowy ogólne.

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez caterpillar » 20 paź 2011, o 13:25

nie, nie mam ale moze bym drobno pokroila zielone winogrona, troche jablka albo gruszki slodkiej

improwizuje :wink:

co do salatki z winogronem znam ale bez sera

winogrona zielone (najlepiej kruche i slodkie) piers wedzonego kurczaka, ryz majonez sol i pieprz

kuraka pokroic, ryz ugotowac , dodac pokrojony winogron, 2 lyzki majonezu
Avatar użytkownika
caterpillar
 
Posty: 7067
Dołączył(a): 29 maja 2008, o 16:15
Lokalizacja: część świata

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez mahika » 20 paź 2011, o 13:33

ja robie jasne winogrona z fetą i pistacjami, albo innymi orzechami, które akurat mam.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez Goszka » 20 paź 2011, o 13:38

Cat, mahika dziękuję za pomysły :kwiatek: coś takiego jak pisałyście zrobię sobie przy innej okazji, bo do ziemniaczków i brokułów średnio już pasuje :mrgreen:
Goszka
 

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez limonka » 20 paź 2011, o 13:42

mahika napisał(a):I chodzi Ci o zwykłe naleśniki, czy pancakes?

Założę się ze robisz podobnie :)

Na ok. 2 szkl. mąki daję szklankę wody (jak mam to gazowaną), szklankę mleka, 2 jajka, szczyptę soli, 2 szczypty cukru, nawet jeśli nie mają być na słodko, łyżkę oleju, łyżkę jogurtu naturalnego.
Najpierw mieszam składniki "rzadkie" a potem dosypuję mąkę, sól, cukier i olej.
Jak jest za rzadkie dodaję mąki, jak jest za gęste - wody.
Ma mieć konsystencje rzadkiej śmietany.
Rozgrzewam patelnię z olejem, smażę jednego próbniaka, na większym oleju a potem resztę na prawie suchej patelni.
podnoszę patelnię z palnika, wlewam troszkę ciasta na jej górną cześć i rozlewam po całej patelni.
I jest ok ;)
A czasem nie daję wcale mleka, tylko na wodzie robię i też jest spoko.
Można zamiast wody dać piwo.
Mniam :)
Co do przypraw czy ziół, to daję wg uznania i zależy jakie nadzienie ma być.

Czy to Pani Limonce wystarcza :haha:

Niedawno robiłam takie, też trobisz?
Zakochałam sie w nich :)
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... cakes.html
tak ! Dzieki!! Jesscze tylko jedno pytanko... Na jakim ogniu smazysz? Moje czesto wychodza suche jak Wior. Jesscze raz dziekuje za dokladny przepis!!!
Avatar użytkownika
limonka
 
Posty: 4007
Dołączył(a): 11 wrz 2007, o 02:43

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez mahika » 20 paź 2011, o 13:46

Tak też mi sie wydawało goszka, ze to średnio cam i feta, do tego brokuły.. :)

Limonka, na średnim bliżej do mocnego.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez limonka » 20 paź 2011, o 13:57

dzieki juz sobie skopiowalam, nastepnym razem usmaze wedlug przepisu mahiki :mrgreen:
Avatar użytkownika
limonka
 
Posty: 4007
Dołączył(a): 11 wrz 2007, o 02:43

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez blanka77 » 20 paź 2011, o 14:01

Do smazonego camembert można zrobić grzanki z masłem czosnkowym, i sałatkę z róznych rodzajów sałat i rukoli, plus pomidory, ogórki, oliwki, rzodkiewka i polać sosem sałatkowym

Takie jadłam i to danie jest syte, a przede wszystkim pyszne.

W tym tygodniu już trzy razy jadłam ten ser ale z żurawiną z jabłakami.
Avatar użytkownika
blanka77
 
Posty: 3210
Dołączył(a): 1 wrz 2010, o 12:38

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez mahika » 20 paź 2011, o 15:22

:shock:
przesadziłam.
To najwspanialszy mus jabłkowy ze złotej renety jaki w życiu jadłam.
Jutro załatwię sobie jeszcze z 10 kilo tej królowej jabłek
:gites: :gites: :gites:
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez caterpillar » 20 paź 2011, o 16:08

Cat, mahika dziękuję za pomysły coś takiego jak pisałyście zrobię sobie przy innej okazji, bo do ziemniaczków i brokułów średnio już pasuje


no sie wie

mahika a te orzeszki to traktujesz patelnia jakos???
Avatar użytkownika
caterpillar
 
Posty: 7067
Dołączył(a): 29 maja 2008, o 16:15
Lokalizacja: część świata

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez mahika » 20 paź 2011, o 16:12

nie zawsze. delikatnie siekam.
Ale mozna prażyć na suchej patelni, wtedy ma lepszy smak.
Ja jestem za leniwa chyba :oops:
Nie daję majonezu tylko sok z cytryny i oliwę, albo mój ulubiony pikantny olej ziołowy.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez Ciasteczkowa Potworzyca » 20 paź 2011, o 16:41

Goszka napisał(a): U mnie dziś szef kuchni poleca:
ziemniaczki pieczone w ziołach, sałatkę brokułową i camembert w panierce (może z jakąś żurawiną, albo innym czymś ;) :)


Ziemniaczki w ziolach. Interesujące. Mozna poznac przepis?
Avatar użytkownika
Ciasteczkowa Potworzyca
 
Posty: 161
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 20:08

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez caterpillar » 20 paź 2011, o 17:57

Nie daję majonezu tylko sok z cytryny i oliwę, albo mój ulubiony pikantny olej ziołowy.


aa no wlasnie zrobilam i cos za sucha ok zaraz dodam

potworzyca

ja robie ziemniaki tak:

male ziemniaki kroje na polowki ,cwiartki albo w talarki jak mi sie tam chce ale zeby byly jednakowej grubosci

oczywiscie w skorkach tylko przedtem myje

wlewem oliwe (tak troche ,szczypte gruboziarnistej soli. troche gruboziarnistego pieprzu mieszam reka chwile,
na blache wylozona sreberkiem i pieke ok 200C tak 40 min czasem godzine az beda rumiane

mysle ,ze mozna potraktowac je ziolami np rozmarynem z curry albo kurkuma tez daja rade
Avatar użytkownika
caterpillar
 
Posty: 7067
Dołączył(a): 29 maja 2008, o 16:15
Lokalizacja: część świata

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez mahika » 20 paź 2011, o 18:36

Ja gotuję na półtwardo w łupinkach, kroję na 4, dodaję olej, zioła (bazylia, tymianek, czosnek, rozmaryn, koper itp.) trochę soli, pieprzu i papryki.
i zapiekam.
Ciekawe jak goszka :)

Cat, te łupiny są dobre?
Młodych nie obieram zbyt mocno, ale stare :?
Ja sie za nic w świecie nie przekonam, ani do pieczonych, ani we smażonych we fryturze (jak np. w Szwecji)
chyba że inne ziemniory tam są.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez blanka77 » 21 paź 2011, o 23:11

Dzisiaj kupiłam rukolę do sałatki. Mój mały rozpakowywał zakupy i pyta się mnie po co kupiłam tę koniczynę? :? Nie doczytał, że to rukola....
Avatar użytkownika
blanka77
 
Posty: 3210
Dołączył(a): 1 wrz 2010, o 12:38

Re: Co dziś na obiad?

Postprzez mahika » 24 paź 2011, o 10:55

Robię dzis gofry ziemniaczane z pikantnym sosem serowo - brokułowym :mrgreen:
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 493 gości