blanka77 napisał(a):Do indyjskich potraw polecam przyprawę gram masala. Zrobiłam sobie sama, ale trochę pracy w to trzeba włożyć. Mąż mielił mi w młynku niektóre składniki.
ja też jakiś czas temu zrobiłam sobie tą przyprawę faktem jest, że nie była to do końca oryginalna garam masala, bo nie miałam jednego składnika i zastąpiłam go innym, ale jest ten charakterystyczny smak garam masali też bardzo lubię
polecam ten przepis, jeśli ktoś lubi kostkę sojową
Orientalna kostka sojowa w sosie sojowo-grzybowo-miodowo-czosnkowym
Składniki: (dla 1 osoby)
1 szklanka kostki sojowej (lub 5 pokrojonych w paski kotletów sojowych)
1/2 małego pora
sos sojowo-grzybowy
1 duża płaska łyżka miodu
2 duże ząbki czosnku
garam masala
pieprz cayenne
olej do smażenia
Przygotowanie: 15-30 min.
Proteinę sojową gotujemy (niedługo, aż cząstki będą miękkie) według wskazówek na opakowaniu.
Kroimy pora, kroimy czosnek, wrzucamy na patelnię z olejem, dorzucamy kostkę sojową i smażymy. Dodajemy sosu sojowo-grzybowego (mniej więcej tyle, żeby kostka sojowa się zabarwiła na brązowy kolor) + miód + garam masala i pieprz cayenne (jeśli ktoś lubi bardzo ostre, to nie bać się sypać Podsmażyć jeszcze trochę mieszając i gotowe!
wzięte z puszka.pl Polecam, bardzo dobre, ja jadłam z ryżem smażonym z kurkumą i zrobił się taki ładny żółty kolor. Narzeczony myślał, że ta kostka to kurczak