nosz kurcze nie przeszlo mi, pisze jeszcze raz wiec
12cm, bo pierwsza strona piewrszej ksiazki, i ostatnia strona ostatniej ksiazki sa po wewnetrznej strone zestawu
ewka napisał(a):A czy one poziomo czy pionowo - i tak mają tę samą grubość.
Poddaję się
Agik, jak Ci wyszło te 3 cm?
Dorku napisał(a):odp 1 - 6cm, bo ktoś przestawił 6-ty tom za pierwszy
odp 2 - 8,5cm, bo mol się zaczyta i przestanie żreć
odp 3 - tunel będzie do samej ściany, bo robal pomylił kierunki i wsuwa inne książki
zagadka na kreatywne myślenie:
W zamkniętym pustym pomieszczeniu jest kobieta i 3 mężczyzn, w podłodze jest pionowy otwór o średnicy piłeczki pingpongowej i głębokości 35,5 cm, a w nim piłeczka pingpongowa. Oni są najedzeni , napici i nie wyjdą dopokąd nie wyjmą tej piłeczki, a mają do dyspozycji półmetrowy drut, kombinerki, menzurkę o pojemności otworu w podłodze, a u sufitu wisi goła zapalona żarówka. Jak wyjąć piłeczkę?Jest jeszcze podpowiedź pomocnicza, ale o niej potem. Takie zadanie miałam na zaliczenie ćwiczeń jakiegoś tam przedmiotu na studiach.
Abssinth napisał(a):nosz kurcze nie przeszlo mi, pisze jeszcze raz wiec
12cm, bo pierwsza strona piewrszej ksiazki, i ostatnia strona ostatniej ksiazki sa po wewnetrznej strone zestawu
ja zrozumialam, ze nadal w bok, dlatego te 3.agik napisał(a):Ewka, w te 3 to był strzał
Sikorka- gdyby książki leżały, a nie stały, to nie miałoby to żadnego znaczenia- droga robaka byłaby taka sama, tylko w górę, zamiast w bok.
agik napisał(a):
Książki, jeśli stoją na półce, i nie na odwrót ( znaczy pismem do góry nogami) to pierwsza strona pierwszej książki jest po wewnętrznej stronie- czyli odliczasz grubość pierwszej książki, a ostatnia strona ostatniej ksiązki tez jest po wewnętrznej stronie, czyli znowu odliczasz grubość ksiązki. Tym samym masz 12 cm.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości