Małgoś,zanim zgodzisz sie na cokolwiek,to daj sobie czas i od razu nie zgadzaj sie na jego warunki ,bo jak widze ,on ma strategię i warunki przemyślane,a ty zadnych warunków ani pomysłów,dlatego zacytuję Ci tutaj cos co warto przeczytać i wziać sobie do serca,pomoże Ci to w negocjacjach z nim. Szczególnie,że mąż "jedzie" na Twoich emocjach i Twoim zakochaniu w nim.
Trzymam kciuki.
4. zastosować sygnały SOS:
Stań →gramy na zwłokę, bo potrzebujemy czasu na zastanowienie się z dala od szantażysty. Generalnie NIE MA POTRZEBY się spieszyć. Zasada szantażysty "daj mi to teraz" włącza presję. Zaś "teraz" nie jest Twoim terminem. Zasada "MAM coś, czego pragnie szantażysta, a czas jest po mojej stronie" pozwala nam dosłownie dialogowć ze swoim uczuciem dyskomfortu z tego powodu, że czegoś komuś odmawiamy. Tu odsyłam do książki, bo propozycje dialogowania z samą sobą są rewelacyjne!
Szantażyście odpowiadamy: "Nie wiem, co Ci odpowiedzieć, muszę pomyśleć, to zbyt ważne, by tak szybko podejmwać decyzję, pozwól mi się nad tym zastanowić, nie jestem pewna, co sądzę o twojej prośbie, przedyskutujmy to trochę później, ... "
Obserwuj →patrz "z wieży obserwcyjnej" co NA PRAWDĘ SIĘ STAŁO?
Jak zachowal się szantażysta, co zrobił, gdzy nie zgodzilam się od razu (oczy, ręce, dłonie, ton głosu).
Strategię zaplanuj!)
Czyli niedefensywna komunikacja.
"•Przykro mi, że się martwisz.
• Mogę zrozumieć, dlaczego tak to widzisz.
• To inetersujące.
• Naprawdę?
• Porozmawiam, gdy poczujesz się spokojniejszy".
CZAS NA DECYZJĘ.
Zadaj sobie kilka pytań, które umożliwia Ci obiektywne spojrzenie n aprośbę czy żądanie i rozważne podjęcie decyzji, czy chcę ulec, czy się opierać. Potem skutecznie przedstawi swoją decyzję i poradzić sobie z REAKCJĄ na MÓJ WYBÓR.
1. Czy coś w żądaniu niepokoi mnie? Co to takiego?
2. do jakiej części nie mam zastrzeżeń, do jakiej mam?
3. czy to, czego chce druga osoba wyrządzi mi krzywdę czy nie?
4. czy to, czego chce druga osoba wyrządzi komuś innemu krzywdę, czy nie?
5. czy w swoje prośbie druga osoba bierze pod uwagę moje pragnienia i uczucia?
6. czy coś w żądaniu lub sposobie wyrażenia żądania wywołuje mój lek, poczucie winy, obowiązku? Co to takiego?
7. Co jest w tym dobrego dla mnie? (uwaga
trzeba mieć jasno określone swoje i tylko swoje
cele i dążenia).
To cenne propozycje z wspomnianego "Szantażu emocjonalnego" S. Forward/ D. Frazier.