Honest, to bierz się do dzieła
PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI
BISZKOPT:
Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie połączyć z pianą.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,
z wysokości około 60 cm opuścić je (w tortownicy foo course) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Masa - dowolna, ale bez alkoholu.
Po pezełożeniu tortu masą, smarujemy go po wierzchu i po bokach masą maślaną (aby się masa cukrowa (to coś zielone na zdjęciaciu) trzymała.
MASA MAŚLANA
- 70 dag masła
- 18 dag. cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
Utrzyj masło dodając na przemian cukier puder i wrzątek.
Gotową masą należy posmarować tort.
MASA CUKROWA
Składniki:
- ok. 80 dag cukru pudru
- 10 dag glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody (lub soku z cytryny, nie będzie taka słodka)
· 3 łyżeczki Planty lub masła (prawdziwego!)
· olejek migdałowy
Żelatynę wymieszać z zimną wodą. Gdy napęcznieje ogrzewać ją i mieszać, aż się rozpuści (nie wolno dopuścić aby się zagotowała). Gdy się rozpuści dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać tłuszcz i wymieszać. Masę należy przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek, wymieszać. Część cukru pudru przesiać. Dodać ostudzoną masę i zagniatać. Cukier dodawać stopniowo go przesiewając. Nie dawać całego cukru naraz, by móc kontrolować konsystencję masy Masa powinna być elastyczna, lecz nie lepić się do rąk. Może się okazać, że cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny. Masę wałkujemy podsypując ją mąką ziemniaczaną. Można pomóc sobie folią. Rozwałkowana na grubość ok 3-4 mm powinna być elastyczna i dość wytrzymała.
Masę można ufarbować barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.
Gotowy płat masy nawinąć na wałek i delikatnie przenieść na tort.
Figurki zrobiłam też z masy cukrowej.
Miłej zabawy