Macierzyństwo...

Rozmowy ogólne.

Postprzez Justa » 26 cze 2011, o 22:14

Jago, a czy tylko w tym miejscu ma szorstką skórę?
Justa

Postprzez pozytywnieinna » 26 cze 2011, o 22:17

ja smarowalabym oliwka dziecieca...
pozytywnieinna

Postprzez Jaga82 » 26 cze 2011, o 23:45

Tak, tylko na policzkach ma taka szorstka.
Jaga82

Postprzez blanka77 » 27 cze 2011, o 00:07

---------- 00:01 27.06.2011 ----------

Możliwe, że jadłas produkty, które spowodowały uczulenie. Albo jest uczulona na białko.

---------- 00:07 ----------

Poczytaj też o atopowym zapaleniu skóry

http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Zdj%C4%99cia
blanka77

Postprzez limonka » 27 cze 2011, o 02:29

ja bym smarowala kremem na egzeme..tylko nie za duzo bo zatyka pory:) z czasem samo sie wyreguluje:)
limonka

Postprzez Bianka » 27 cze 2011, o 09:58

---------- 09:14 27.06.2011 ----------

Moja też to miała, pediatra mówił że uczulenie i zapisała mi mleko bebilon pepti dla alergików, a ja nie miałam jeść nic co z mleka...posmarowałam jej bepanthenem, po jakimś czasie zniknęło...a mała tak naprawdę nie miała tego uczulenia chyba bo pozniej od tego mleka dostała zaparć i zmieniłam na inne...

---------- 09:58 ----------

Widziałam link, oglądałam też ten program "toddlers tiara" to jest jakiś koszmar, współczuję tym dzieciom, a te matki wystrzeliłabym w kosmos najchętniej!
Bianka

Postprzez limonka » 27 cze 2011, o 12:45

U nas wlasnie to leci.. Faltycznie koszmar!
limonka

Postprzez Justa » 27 cze 2011, o 13:19

Powiem Ci z własnego (podwójnego) doświadczenia, że szorstka skóra może być objawem alergii (najczęściej pokarmowej). Dzidzia może reagować na to, co Ty jesz i co dostaje z Twoim mlekiem.
Napisz, jakie produkty masz w swojej diecie, to wtedy coś więcej podpowiem. ;-)

A co do pielęgnacji, to najlepiej smarować emolientami (poczytaj sobie o nich, jeśli nie słyszałaś).
Justa

Postprzez caterpillar » 27 cze 2011, o 13:50

Jago ja nie mam doswiadczenia w tej sprawie stety lub niestety :wink:

co do wyborow miss to pocieszjajace jest ,ze w tej jednej kwestii ludzie zgodnie wypowiadaja sie na forum z dezaprobata na temat tego czegos.
..znaczy ,ze jeszcze nie jest najgorzej z Polska
:wink:

Limonko w sumie do Ciebie... mowi sie o Amerykanach jak o kosmitach ,ktorzy sa w stanie zrobic wszystko zeby zaistniec i sa bardzo wkreceni w media (tak tez odbieram ich z wszelkich reality show)

Jak cie sie wychowuje dzieci w swiecie kosmitow? ;)

U mnie bardzo popularne sa school of art ze spiewem tancem i ruchem scenicznym na czele ,moje dziecko chodzi do takiej ale na zupelnie inna dziedzine, obserwjac tam ludzi mam wrazenie ,ze jest wielkie bum na tego typu klimaty (a moze zasze bylo)
conajmniej raz w miesiacu jest sesja zdjeciowa oraz zapisy do agencji

z drugiej strony patrzac na historie ludzi z TV to wiekszosc od malego byla ciagana po castingach i tego typu rzeczach.

co myslicie o tym? z jednej strony takie rzeczy jak umiejetnosc prezentacji pewnosc siebie sa przydatne w zyciu. sama troszke liznelam technik teatralnych itp i fajna sprawa

..tylko gdzie jest granica miedzy rozwijaniem talentu a pchaniu dziecka w machine showbiznesu i robienu mu krzywdy...?
caterpillar

Postprzez Jaga82 » 27 cze 2011, o 14:54

Hello!

Słuchajcie laseczki-to co moja mała ma na policzkach to nie jest żadna wysypka czy coś w ten deseń, po prostu ma taki jakby stary naskórek, który jej nie chce zejść, czasem ludzie mają taką szorstką skórę na łokciach np. Zastanwaiam się czy to nie jest jakaś pozostałość po tym trądziku, który miała. A co ja jem? W zasadzie wszystko, bo moja położna powiedziała, żeby sobie niczego nie odmawiała i powiem Wam, że nie widzę u małej jakichś specjalnych problemów czy to z brzuszkiem czy z jakimiś alergiami. Jedyne przed czym uciekam to truskawki i kapusta a tak to wcinam wszystko :)
Jaga82

Postprzez Bianka » 27 cze 2011, o 20:08

Jaga mi to wygląda na alergię, odstaw coś najbardziej podejrzanego i sprawdz czy przejdzie, pamiętam jak to wygląda, tak jak opisujesz to typowo alergicznie...
Bianka

Postprzez Justa » 27 cze 2011, o 22:12

Jaga, dla pewności to poradziłabym się położnej lub pediatry, ale ja stawiam na alergię. Jednym z objawów alergii jest szorstka skóra właśnie. Nie musi być wysypka, nie muszą się pojawiać też dolegliwości brzuszkowe.

Mój starszy synek do tej pory jeżeli reaguje na coś z pożywienia, to właśnie najpierw szorstką skórą (alergolodzy określają ją mianem "skóra-tarka"), później ewentualnie wysypką - ale żadnych bólów brzuszka czy wzdęć itp.

Ja na Twoim miejscu odstawiłabym nabiał i produkty typowo alergizujące typu czekolada, orzeszki ziemne itp. Obserwowałabym małą i sprawdziła, czy po tygodniu, dwóch coś się poprawi.

Oczywiście jest też szansa, że to jakieś zmiany potrądzikowe są - no ale uważam, że najpewniejszy w tym wypadku byłby wgląd na żywo przez pediatrę lub położną.
Justa

Postprzez Jaga82 » 27 cze 2011, o 22:27

Po kąpieli posmarowałam jej buźkę kremem takim do pielęgnacji dla dzieci i już ma normalną skórę. Nie wiem czy to chwilowa poprawa czy może tego jej było trzeba.
Jaga82

Postprzez Justa » 27 cze 2011, o 22:31

:D
Justa

Postprzez pozytywnieinna » 27 cze 2011, o 22:31

a ja wam powiem cos smiesznego, znajomi wpadli na kawe w sobote, no i bawi sie chlopina z moja mala i pyta nagle, a kto daje mleczko (bawili sie puzlami ze zwierzętami). nagle patrze, a moje dziecie zerwalo sie z podlogi i pedem do kuchni, za sekunde wraca z kubkiem i .... kartonem mleka z lodowki! ja juz wiedzialam, co zrobi jak leciala i tak sie pokladalam ze smiechu, ze nie moglam wydusic slowa.
jaki z tego moral kochane mamusie... mleko daje lodowka :)
pozytywnieinna

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusyjne