przez eternity » 4 gru 2007, o 23:48
Mieszkam w uk.Zastanawiam sie czy sa na tym forum osoby,ktore maja jakies informacje o tego typu terapiach czy grupach terapeutycznych DDA w Anglii wlasnie? Byc moze sie odwaze...
Moja sytuacja jest dosc specyficzna.Z problemem alkoholowym w rodzinie (jesli rodzina nazwac mozna dom bez ojca oraz wychowanie przez wiekszosc czasu przez dziadkow) zetknelam sie jako nastolatka.Nie bylam wiec pod wplywem wszystkich negatywnych czynnikow jakie sie z tym wiaza od wczesnego dziecinstwa.Ale za to pozniej nie bylo milo...oj nie bylo.Kiedy czytam o cechach charakterystycznych DDA to czuje jak odbija sie w nich cale moje zachowanie i osobowowsc.
Jestem przekonana,ze to jak funkcjonuje teraz to pochodna wszystkich paskudnych nalecialosci z mojego otoczenia.A tak bardzo sie staralam..zbudowac siebie od nowa na wzor i wizerunek przeciwstawny do tego ktory mialam na codzien.Szukalam sobie autorytetow w otoczeniu:rowiesnikach,osobach znaczacych.I nadal ich szukam.Ale czas dorosnac chyba.
Na pierwszy rzut oka uchodze za bardzo pewna siebie i zdecydowana osobe.Dopiero po "chwili"daje o sobie znac tendencja do stawiania sie w roli ofiary,wieczne poczucie winy za wszystko,brak dbalosci o wlasne potrzeby,przekonanie ze powinnam byc w stanie zrobic sama wszystko i wyrzuty sumienia kiedy mi sie to nie udaje.
Nie fajne doswiadczenia w zwiazkach - kochanie tych ktorzy mnie nie kochaja a odrzucanie tych ktorzy chca sie zblizyc.Ucieczka przed bliskoscia i jednoczesna tendencja i chec podporzadkowania sobie drugiej osoby,skupienia na sobie jej calej uwagi.
Czasami jestem zla na siebie,ze nie moge tego opanowac.Ze przez takie zachowanie przegram swoje zycie.