Zdrowo jeść

Rozmowy ogólne.

Postprzez mahika » 14 kwi 2011, o 07:27

bardzo brzydko pachniało, mimo że zrobiłam zgodnie z przepisem Agik.
:)
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez ophrys » 14 kwi 2011, o 12:01

Mój też poszedł do scieków :(
Zrobiłam jak zawsze i teraz się zastanawiam, bo pierwszy raz robiłam w szklanym słoju. Ten gliniany gar, co miałam od zawsze mi pękł.

No trudno, drugie podejście w weekend :)

A parówki kiedys uwielbiałam, w dzieciństwie to szynka była be, a parówki mogłam całymi garściami. Teraz już nie są smaczne.
W ogóle chyba zostanę wegetarianką chociaż mięso uwielbiam. Ale to co teraz sprzedają, to mi po prostu smierdzi! Ostatnio kupiłam pierś z indyka, zrobiłam faszerowaną paprykę i mi w gardle mięso stawało.
Ja mam jeszcze ten dodatkowy problem, że przez parę lat miałam okazję jeść tylko tzw mięso ekologiczne lub dziczyznę. No i tego z wielkich hodowli teraz nie mogę, to samo mam z jajkami - wyłącznie zerówki, do ciasta mogą być jedynki :?
Avatar użytkownika
ophrys
 
Posty: 1346
Dołączył(a): 10 paź 2008, o 14:18

Postprzez mahika » 14 kwi 2011, o 12:44

no ja robiłam w dużym słoju, w którym w lato nastawiam małosolne.
nie mam nic glinianego (jeszcze :wink: )
A ten słoik się przykrywa czymś, czy nie?

Aha :)
Są ogórki juz "na małosolne" i chyba w piątek sobie kilogram wezmę :P
Juz nie wiem jaka tam jest chemia, ale wyglądają i smakują, tak na surowo pięknie :)
Kosztują u nas 10 zł za kg.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez agik » 14 kwi 2011, o 13:19

Ophrys- a czemu Ci nie wyszedł zakwas?
Nie pamiętam, czy już pisałam: ja w tamtym roku chciałam się pochwalić owsianym żurkiem na wielkanoc. Zakwas był czarny na wierzchu, gorzki w smaku i śmierdział jak zgarowana farba i rzygi. Wylałam.
Potem doszłam do wniosku, że widocznie było tak, że jak już "ruszył" to zmieniała się znacząco temperatura- o kilka stopni. I to była jedyna zmiana, bo robiłam, jak zawsze.
Na Nowy Rok tez chciałam zrobić żurek, ale było za zimno w kuchni- i w ogóle nie ruszył. Dopiero, jak postawiłam pod kaloryferem.

Co do przykrywania- ja mam niehermetyczną pokrywkę. Ale zaprzyjaźniona blogowiczka, która też robiła taki zakwas, pisała, ze przykryła tylko ściereczką i gumką-recepturką.
Moją orkiszową próbę normalnie zakręciłam nakrętką.
Zobaczymy co wyjdzie ;)
Ostatnio edytowano 14 kwi 2011, o 13:27 przez agik, łącznie edytowano 1 raz
agik
 
Posty: 4641
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 16:05

Postprzez mahika » 14 kwi 2011, o 13:21

no ja miałam przykryte nakrętką, ale nie zakręcone, więc szpara byla.
No to ide nastawić.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez dzaga » 18 kwi 2011, o 16:04

Chciałam zrobić panierkę do piersi z indyka, ale zamiast bułki tartej chciałam użyć płatki owsiane.
Co mam zrobić? Poodbnie jak z bułką (mąka i jajka).
Te płatki nie będą się przypalać?
Avatar użytkownika
dzaga
 
Posty: 188
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 12:35

Postprzez mahika » 18 kwi 2011, o 18:19

---------- 16:10 18.04.2011 ----------

Hej, no mi się nie przypalały.
Trochę je rozkruszyłam, wałkiem do ciasta, a potem tylko w jajko i płatki.
Co prawda robiłam w ten sposób kotlety sojowe, ale powinno być ok :)
Lubię jeszcze dodać do panierki, w tym przypadku płatków, przyprawy wg fantazji.

A ja gotuję własnie żurek.
Tym razem wyszedł mi pachnący zakwas na płatkach orkiszowych.

---------- 18:19 ----------

nie, jednak mi nie smakuje :P

A jak Tobie wyszła panierka?
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez dzaga » 20 kwi 2011, o 11:27

mahika napisał(a):---------- 16:10 18.04.2011 ----------

---------- 18:19 ----------


A jak Tobie wyszła panierka?


Super :) Już ją pokochałam :D
Avatar użytkownika
dzaga
 
Posty: 188
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 12:35

Postprzez mahika » 20 kwi 2011, o 17:42

:oklaski:
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez blanka77 » 21 kwi 2011, o 21:18

Dziewczyny, co przygotowujecie na święta?

Ja się zastanawiam nad menu i jakoś kiepsko mi idzie. Niby mam coś tam zaplanowane, ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje...
Avatar użytkownika
blanka77
 
Posty: 3210
Dołączył(a): 1 wrz 2010, o 12:38

Postprzez Honest » 21 kwi 2011, o 21:55

blanka77 napisał(a):Dziewczyny, co przygotowujecie na święta?

Ja się zastanawiam nad menu i jakoś kiepsko mi idzie. Niby mam coś tam zaplanowane, ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje...


Przygotowuję się Blanko, do wbicia do taty na smakołyki :lol:
Avatar użytkownika
Honest
 
Posty: 8326
Dołączył(a): 25 sie 2007, o 22:03

Postprzez blanka77 » 22 kwi 2011, o 09:01

Szczęściara :)

Ja muszę pomyśleć bo u mnie będzie śniadanie i obiad w pierwszy dzień świąt :(
Avatar użytkownika
blanka77
 
Posty: 3210
Dołączył(a): 1 wrz 2010, o 12:38

Postprzez dzaga » 22 kwi 2011, o 13:35

Czytałam post od początku, ale nie pamiętam czy ktoś poruszył temat chleba. Chętnie bym spróbował zrobić sama.
Wiem, że potrzeba zakwas i na tym moja wiedza się kończy :/
Jak ten zakwas zrobić?
Później co?
Avatar użytkownika
dzaga
 
Posty: 188
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 12:35

Postprzez smerfetka0 » 22 kwi 2011, o 15:51

jak sie nie myle woman regularnie piecze chlebek :)

ale poprawcie mnie jak pomylilam osoby :oops:
Avatar użytkownika
smerfetka0
 
Posty: 3954
Dołączył(a): 1 gru 2008, o 18:01
Lokalizacja: Londyn

Postprzez blanka77 » 22 kwi 2011, o 17:49

Ja piekę bez zakwasu, wychodzi super. No i mam fajny przepis na bułki, takie śniadaniowe. Moi się zajadali :)
Avatar użytkownika
blanka77
 
Posty: 3210
Dołączył(a): 1 wrz 2010, o 12:38

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 405 gości