Sansevieria napisał(a):Pytania są bardzo bezpieczne w moim odczuciu. Pod warunkiem pozostawienia osobie zapytanej prawa do nie udzielenia odpowiedzi
No tak Jasne
I jest to niewątpliwie jak dla mnie mądre stwierdzenie. Ale czy celem pisania na forum wsparcia jest akurat ustalenie prawdziwych relacji między rozmówcami?
To co zacytowane owszem, w odniesieniu do trwałej relacji np. w związku partnerskim czy przyjacielskim jest samą prawdą. Ponieważ jednak my tutaj w tak bliskich relacjach nie jesteśmy, moim zdaniem na forach wsparcia dużo rzadziej jest siłą działającą konstruktywnie. Natomiast siłę destrukcyjną może mieć ogromną.
mi tez!caterpillar napisał(a):sans ale to ten drugi artyk. ,ktory mowi o teorii konfilktu i nie odnosi sie tylko do grupy wsparcia dla rodzicow
mi nie chodzi o jakies glebokie oddzialywanie, ktore powinno byc nadzorowane przez terapeute ale zwykla forme komunikowania sie.
jeszcze raz powiem.. bardzo bliskie jest mi co napisala Abss ,bo nie o sama krytyke mi chodzi tylko uwiklanie sie w jakas postawe,relacje ,ktora nie do konca jest dla mnie ok.
pozdrawiam!
caterpillar napisał(a):..dla mnie unikanie na sile konfliktu (powiedzenia czegos wprost wedlug swoich odczuc w zwiazku z dana osoba) i tak wychodzi inna dziurka (ja to obserwuje i to sie dzieje nawet tu na forum )
caterpillar napisał(a):a co z tekstami typu:
-dziewczyno zrozum niszczysz sobie zycie
-pozwalasz traktowas siebie tak i tak
-twoja rodzina cierpi przez to,ze pijesz
-takie zycie to droga do smierci.
przeciez to tez ocena i spokojnie lata po forum
Toż to wiesz przecież kiedy może wyrażanie swojego zdania zranić a kiedy nie i należy to tak zrobić żeby nie zraniło...
ak krótko, bo chwilowo się odłączam - które punkty można zrealizować nawet tu?
caterpillar napisał(a):Ewka
oczywiscie ,ze jesli nie chcesz mowic to nie musisz i juz ALE bywa tak...
caterpillar napisał(a):wiec ja sie pytam czy taki uklad jest zdrowy i faktycznie moze pomoc?
caterpillar napisał(a):czy nie lepiej zaryzykowac nawet konfliktem ?
Powrót do Problemy w związkach
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 367 gości