Zdrowo jeść

Rozmowy ogólne.

Postprzez Cacanka » 29 mar 2011, o 21:14

rozmoczone wafle...fuuuuu:)

grubszych poszukam :)


a widzisz, ktorego posta napisalas do mnie?... nr 3333 - chyba trzeba wznieśc toast...:D :hura: :oklaski: :ok:
Avatar użytkownika
Cacanka
 
Posty: 158
Dołączył(a): 30 paź 2009, o 10:48

Postprzez mahika » 29 mar 2011, o 21:23

kiedyś robiłam mielone w takich waflach. Fajne były :)

Pamiętajcie jutro o Wyborczej :P
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez limonka » 29 mar 2011, o 21:59

mahika napisał(a):kiedyś robiłam mielone w takich waflach. Fajne były :)

Pamiętajcie jutro o Wyborczej :P
a co jutro w wyborczej?
Avatar użytkownika
limonka
 
Posty: 4007
Dołączył(a): 11 wrz 2007, o 02:43

Postprzez Honest » 29 mar 2011, o 22:11

agik napisał(a):Cacanko, no tak właśnie gdzieś wyczytałam.
Czasem jeżdżę do Bielska do klientów.

Honest, a może takie "gołąbki na odwrót" by Ci szybciej poszły?
To nie to samo, ale nie ma co namawiać kogoś, kto tego nie lubi i kogo to ( jak się domyślam) frustruje, na jakieś szczególnie długie wizytowanie kuchni...

Ryż, mielone, posiekana kapusta biała, jajka, bułka tarta ( drobno posiekana ma być), może być też pekinka ( łatwiej się kroi), inne dodatki, jak do gołąbków.
Kapustę trzeba obgotować ( uprzednio posiekaną).
Uformować mielone( mięso, ugotowany na półtwardo ryż, obgotowana kapusta, przyprawy), , obsmażyć, dusić w bulionie ( zależy jakie mięso mielone, ale myślę, ze tak z 45-50 min powinno wystarczyć)
"Gołąbki na odwrót" wyjąć z płynu, płyn zachować.
Zeszklić cebulę ( z czosnkiem ;))) ) dodać pomidory z puszki ( żaden tam koncentrat), przyprawić, uzupełnić odstawionym płynem z duszenia kotlecików, dusić razem, zmiksować blenderem.

A jak Cię męczy robienie krokietów, to może błyskawiczna wersja, z takich grubszych wafli? Wafle lekko smarujesz wodą ( albo mlekiem). Mają tylko trochę zmięknąć i traktujesz jak naleśnik. Nadziewasz czym tam lubisz, panierujesz, smażysz.
Smakują trochę inaczej niż z tradycyjnych naleśników, ale przynajmniej wiesz, co jesz. No i mimo wszystko lepiej smakują, niż gotowe z tacki w dziale garmażeryjnym w markecie. Jeśli chodzi o oszczędność czasu- to odpada Ci cała ceremonia smażenia naleśników.



Dzięki Agik. Tak mnie motywujecie :oops: Jak zrobię to dam znać!!!!!!
Avatar użytkownika
Honest
 
Posty: 8326
Dołączył(a): 25 sie 2007, o 22:03

Postprzez mahika » 29 mar 2011, o 22:14

dodatek o chemii w jedzeniu :)
taka ściąga
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez ophrys » 29 mar 2011, o 23:24

To ja jutro po gazetę pędzę :)
A w weekend na jakąś zupę od Agik się skuszę.
Tylko jaką... mmmmm....

Pomyślę :D
Avatar użytkownika
ophrys
 
Posty: 1346
Dołączył(a): 10 paź 2008, o 14:18

Postprzez mahika » 29 mar 2011, o 23:28

ja na żurek z zakwasu z płatków owsianych :)
Ale na poniedziałek.
Rano nastawię dwa, dla rodziców jeden.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez agik » 30 mar 2011, o 00:16

ophrys napisał(a):To ja jutro po gazetę pędzę :)
A w weekend na jakąś zupę od Agik się skuszę.
Tylko jaką... mmmmm....

Pomyślę :D


Zobacz co masz w lodówce ;)
Wszystko się nada (o ile to nie przetworzona żywnosć, bo na przetworzonej, to ja się nie znam :P

Ta marchewkowa bardzo się podoba, z tego co widzę :)
agik
 
Posty: 4641
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 16:05

Postprzez ophrys » 30 mar 2011, o 01:14

Agik, ja chyba szybciej na selerową się skuszę.
Marchewki nie lubię za bardzo.

W dzieciństwie smakowała mi kandyzowana.
Natomiast gotowana, duszona, z groszkiem... brrr...
Mdła i bez wyrazu.
Avatar użytkownika
ophrys
 
Posty: 1346
Dołączył(a): 10 paź 2008, o 14:18

Postprzez limonka » 30 mar 2011, o 03:28

limonka napisał(a):
mahika napisał(a):kiedyś robiłam mielone w takich waflach. Fajne były :)

Pamiętajcie jutro o Wyborczej :P
a co jutro w wyborczej?
:D
Avatar użytkownika
limonka
 
Posty: 4007
Dołączył(a): 11 wrz 2007, o 02:43

Postprzez PodniebnaSpacerowiczka » 30 mar 2011, o 10:59

agik,
po południu biorę się za gotowanie tej marchewkowej.

Jedynym, czym się mogę poszczycić w kulinariach to wł. zupy. Kocham je. Przyrządzać i jeść. Jeść i przyrządzać.



Obrazek
Avatar użytkownika
PodniebnaSpacerowiczka
 
Posty: 2415
Dołączył(a): 22 maja 2007, o 21:03
Lokalizacja: Wszędzie mnie pełno ;-).

Postprzez agik » 30 mar 2011, o 12:49

Ophrys
Ale ta marchewkowa nie jest mdła. Dzięki imbirowi i chili jest pikantna i lekko cytrynowa. Wygładzona masłem.
Oj nie będę namawiać, ale chciałam powiedzieć, że nie ma nic wspólnego z mazią o konsystencji i kolorze ptasiej... :twisted:

A ja dziś widziałam na zaprzyjaźnionym blogu zupę pietruszkową ( z korzenia pietruszki) w dwóch kolorach- mlecznym i takim bledziutko zielonym. Na talerzu była podana jak znak yin- yang. Podrajcowało mnie to :P
Spróbuję sobie zrobić taką pietruszkową i właśnie kombinuję nad dodatkami, które by miały uatrakcyjnić smak pietruszki...
Do zielonej części- natka pietruszki ( tyle se wydumałam już), ale jak dodać pazurka do całości?
Wasabi?

jo, wasabi i posypane ziarenkami granatu :idea:
Lecę do biedronki...

Podniebna- jestem ciekawa, czy będzie Ci smakowało :cmok:
A na zdjeciu to barszcz ukraiński? Nie przypominam sobie, zebym kiedyś jadła...
agik
 
Posty: 4641
Dołączył(a): 5 maja 2007, o 16:05

Postprzez limonka » 30 mar 2011, o 13:38

PodniebnaSpacerowiczka napisał(a):agik,
po południu biorę się za gotowanie tej marchewkowej.

Jedynym, czym się mogę poszczycić w kulinariach to wł. zupy. Kocham je. Przyrządzać i jeść. Jeść i przyrządzać.



Obrazek
Czy Srobilas to co na fotce???
Avatar użytkownika
limonka
 
Posty: 4007
Dołączył(a): 11 wrz 2007, o 02:43

Postprzez mahika » 30 mar 2011, o 15:21

A ja nastawiłam te płatki. obaczym co to wyjdzie. Już się goście zapowiedzieli na poniedziałek na żurek :)
chciałam fotkę wstawić, ale mi bateria padła :P
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez Cacanka » 30 mar 2011, o 16:17

czy marchewka na zupe marchewkową może być mrożona?.....
Avatar użytkownika
Cacanka
 
Posty: 158
Dołączył(a): 30 paź 2009, o 10:48

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 538 gości

cron