---------- 20:58 19.03.2011 ----------
Kontynując temat dyni
Kiedyś wydawała mi się takim nudnym, bezpłciowym warzywem...
Uszczegóławiając. Rozumiem, że sok jest na surowo? Ewentualnie mozna dodać coś jeszcze dla smaku.
Fakt, że z młodych dyń skórka jest dość miękka, nie to co z tych dużych gdzie czasem tasak do przecięcia potrzebny
A co potem ze skórką juz po usmażeniu? Dodaje się do czegoś czy można tak po prostu jeść?
I jeszcze przepis na zupę dyniową:
- dynia pokrojona w kostkę
- 1 i 1/2 tyle co dyni obranych z błonek cząstek pomarańczy drobno pokrojonych
Dynię i pomarańcze ugotować w odrobinie wody, rozdrobnić blenderem, dodać miód, cynamon, imbir, odrobinę soli i chili. Zagotować jeszcze raz dodając mleko (można zagęścić mąką - ja tak robię). Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym.
Mniammmm...
---------- 21:01 ----------
Bianka, mnie nikt nie uczył gotować. Sama zaczęłam metodą prób i błędów. Czasem było tak niejadalne, że do kosza wędrowało
Wystarczy zacząć - doświadczenie przychodzi z czasem.