---------- 15:03 02.03.2011 ----------
nie, no ja na oleju. Choćby dlatego że nie znoszę zapachu smalcu... :/
Nie wiem na czym lepsze, nie mam porównania. Tłuszcz do smażenia jaki używają cukiernicy jest wątpliwy. Mówią (piszą jedno a dają drugie)
Ale kupię sobie jutro dwa pączki
---------- 15:12 ----------
Ale w związku z tłustym czwartkiem, chciałam polecić Wam coś smacznego u nas to danie odkąd pamiętam mama robiła
:)
Chrust z ziemniaków (Agik wypróbowała, mówiła że fajne
)
6 ziemniaków, 3 szklanki mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki masła, sól.
Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie, odlać odparować i przepuścić przez maszynką. Dodać mąkę, żółtko, a następnie ostrożnie mieszając białko ubite na sztywną pianę. Na stolnicy, posypanej mąką, rozwałkować masę na grubość 3-4 mm i pokroić na niewielkie rąby ponacinane na środku. Smażyć w dużej ilości tłuszczu, tak by chrust był całkowicie zanurzony. podawać z mlekiem lub śmietaną lub jako dodatek do każdego mięsa lub do ryb.
My lubimy z keczupem, sosem pomidorowym, a najbardziej z cacykiem.
Ale dobre jest też z cukrem pudrem.
------------------------------------------
W Grecji np. tłusty czwartek "Tsiknopempti" był w zeszłym tygodniu, oni tego dnia nie jedzą na słodko, a jedzą dużo tłustych potraw, mięsa, szaszłyki, przed sklepami, barami właściciele wystawiają grille, a Grecy jedzą do upadłego