---------- 05:52 20.02.2011 ----------
Dorku napisał(a):Witka Orm! wiesz, jest taka książka : "jestem alkoholikiem" napisana przez rożnych ludzi, co ogarnęli to gówno. Tam oni sami piszą, jakie zachowania bliskich im pomagały, a jakie pomagały inaczej. Kurcze miałam ją, ale poszła w ludzie i pewnie jedynie Bóg wie gdzie się ostała. Książka - kopalnia wiedzy na temat, takiej wiesz, łopatologicznej, i niezwykle praktycznej. Może uda Ci się ją zdobyć, wydana była w latach 80-tych.
Trzymam kciuki, bo i tak niezłe pole już zaorałeś!
O! dzięki lady D.!
Na pewno pożyczę se w bublotece, zwłaszcza, że ze dwie całkiem spore mam pod nosem...
Buniu - jeżeli pytasz o przygotowani fachowe i specjalistyczne, to naturalnie żadne.
Naturalnie nie wiem też, czy jeśli otworzę jakąś sytuację, będę potrafił ją sensownie zamknąć. Może nie będę umiał i będę musiał robić to metodą, hm, maczugi. Czyli jeśli sytuacja rozwinie się w kierunku chorej relacji, w istocie pomagającej alkoholikowi w dalszym piciu, po prostu przerwać ją, stwierdzając, że po prostu nie mam siły...
uściski!
Maks
---------- 06:00 ----------
Siemanko,
Już mam: nie wiem czy wiecie, że jest coś takiego jak Przewodnik Bibliograficzny, czyli polska bibliografia narodowa, gdzie znajdują się (a przynajmniej powinny) wszystkie publikacje jakie ukazują się w Polsce. Jako baza danych jest dostępna na stronach Biblioteki Narodowej (
www.bn.org.pl). Nie wiem jakie lata obejmuje w wersji elektronicznej, ale 80te chyba tak.
Oto opisy książki dla zainteresowanych:
Jestem alkoholikiem : świadectwa A[nonimowych] A[lkoholików] / wybrał i oprac. Józef Jan alkoholik [pseud. ; przedm. Jacek Salij, posł. Zbigniew T. Wierzbicki].
WYD: Poznań : "W Drodze", 1986 (Łódź : ŁDD).
OBJ: 219, [5] s. ; 20 cm.
książka miała kolejne wydania, np. PB rejestruje trzecie:
Jestem alkoholikiem : świadectwa AA / wybrał i oprac. Józef Jan alkoholik [pseud].
NRW: Wyd. 3.
WYD: Poznań : "W Drodze", 1999.
OBJ: 308, [4] s. ; 20 cm.
to dla chętnych, którzy chcieliby poczytać
pozdrowienia!
Maks