Lista źle rokujących cech osobowości...

Problemy z partnerami.

Postprzez pozytywnieinna » 21 sty 2011, o 23:18

zgubilam sie i juz, kto jakiego slubu, z kim :lol:

ja nie chce :lol:
pozytywnieinna

Postprzez wera » 21 sty 2011, o 23:26

Ja też już nie chcę.
Nie chcę nawet żadnego faceta w swoim życiu. Wyrzucę z niego R i nie chcę by ktoś następny się pojawił, nie pozwolę na to.
wera

Postprzez pozytywnieinna » 21 sty 2011, o 23:29

:pocieszacz: wera ja jednak wierze, ze sa normalni, ale jak sie ma spaczona psychike, to latwiej sie trafia na tych drani i czesto sie tego nie zauwaza, albo zbyt pozno.
pozytywnieinna

Postprzez Sansevieria » 21 sty 2011, o 23:49

Sinusoida - pytałaś, co to jest szantaż emocjonalny. Pełną i przystępnie podaną odpowiedź znajdziesz w książce Susan Forward "Szantaż emocjonalny" razem z dobrymi radami, jak się nie dać zaszantażować. Nie tylko partnerowi, lecz także rodzinie, współpracownikom oraz własnym dzieciom. :)
W związku z wątkiem "Pewność co do zawarcia związku małżeńskiego" z Dyskusji dopisuję tu taką bardzo niefajną cechę, której od razu nie widać, a która jest bardzo podejrzana - a mianowicie nie mówienie wprost, o co chodzi. Komunikacja z takim człekiem to prosta droga do męczeństwa, ino idei brak... I z zasady take nie mówienie wprost to oznacza, że "pod spodem" jest tzw. problem.
Ostatnio edytowano 21 sty 2011, o 23:56 przez Sansevieria, łącznie edytowano 1 raz
Sansevieria

Postprzez Honest » 21 sty 2011, o 23:51

Wera, wszystko przemija, nawet najwieksza zmija!!!!! :pocieszacz:
Honest

Postprzez PodniebnaSpacerowiczka » 21 sty 2011, o 23:59

- czy jest bawidamkiem
- czy Cię szanuje

Utrudnieniem jest tutaj częste maskowanie negatywów w I fazie znajomości, póty ta 2-ga strona odpowiednio się nie zaangażuje.
PodniebnaSpacerowiczka

Postprzez Sinusoida » 22 sty 2011, o 00:06

nie mówienie wprost, o co chodzi. Komunikacja z takim człekiem to prosta droga do męczeństwa, ino idei brak...

Oj San, ale trafiłaś w dziesiątkę... Piszę m.in. o właśnie takim problemie w innym temacie: Pewność co do zawarcia związku małżeńskiego. To rzeczywiście jest duży problem bo wydaje się, że wszystko gra a tu nagle jak walnie to zdziwić się można strasznie...:(

Za książkę dziękuję, spisuję sobie wszystkie polecane przez Ciebie książki i na pewno je przeczytam, tylko chwilowo nie mogę się pozbierać i skupić na czytaniu. Kiedyś połykałam książki a teraz jakoś nie mogę się nad nimi skupić:(

Wera, ja też jeszcze wierze że są normalni tyle, ze wydaje mi się iż z wiekiem Ci najnormalniejsi są już w coraz większej ilości zajęci...

zgubilam sie i juz, kto jakiego slubu, z kim

Ano mówimy o jakimś potencjalnym związku albo o Waszych doświadczeniach. Czy jeśli się jest w spełnionym związku i uznaje się ślub to po prostu się go chce i już? Nie znaczy to, że nie ma wątpliwości lecz że się tego chce pomimo wszystko?
Sinusoida

Postprzez ophrys » 22 sty 2011, o 00:10

Zgadzam się z Podniebną. Najczęściej takie osoby w fazie promocji są po prostu rewelacyjne - wiedzą/widzą czego potrzebuje najbardziej druga strona i właśnie to dają.

A potem dają coraz mniej, wymagając coraz więcej. A jak się człowiek zaangażuje to wtedy trudno zejść z tej karuzeli...

Z moich związków:
- egoizm
- brak szacunku
- chorobliwa zazdrość/kontrola
- niewiara w moje słowa lub
- wmawianie, że powiedziałam czy zrobiłam coś co nie miało miejsca
- kłamstwa

I na dokładkę...

- chwalenie się nielojalnością/zdradą w poprzednich związkach

I ja to wtedy połknęłam! :shock:
ophrys

Postprzez Sinusoida » 22 sty 2011, o 00:13

---------- 23:11 21.01.2011 ----------

Tak się tylko zastanawiam czy tej komunikacji można się/kogoś nauczyć. No bo skoro wiadomo, że ideałów nie ma to może taki problem w porównaniu z wykorzystywaniem, znecaniem się itd. jest o tyle mniej istotny, że nie wart przekreślania związku? tak się własnie zastanawiam na ile jak mogłam byłego nauczyć tej komunikacji...

---------- 23:13 ----------

- chwalenie się nielojalnością/zdradą w poprzednich związkach

I ja to wtedy połknęłam! Shocked

Nie kumam... imponowało Ci to? jak to połknęłaś? :?
Sinusoida

Postprzez Honest » 22 sty 2011, o 00:14

Sin, ale czy z Twoim byłym problemem jest komunikacja wyłacznie??? Mnie się tu nasuwają inne kwestie, jak brak akceptacji.
Honest

Postprzez ophrys » 22 sty 2011, o 00:20

Sinusoida napisał(a):---------- 23:11 21.01.2011 ----------

Nie kumam... imponowało Ci to? jak to połknęłaś? :?

Nie....
Byłam tak zakochana (czytaj - uzależniona), że słyszałam słowa ale nie słuchałam. Coś w rodzaju jak umiejętność czytania ze zrozumieniem lub bez - u mnie było słuchanie bez zrozumienia :oops:

Podałam przykład, żeby zobrazować, że faza "promocji" może tak zakręcić w głowie kobiety, której brakuje miłości, że poleci na byle g...

Na szczęście to już przeszłość, ale do tej pory mi wstyd za własną głupotę :szok:
ophrys

Postprzez Sansevieria » 22 sty 2011, o 00:32

Komunikacji wprost można się nauczyć. A tak w ogóle to nie da się nauczyć kogoś, co najwyżej ktoś może też się sam nauczyć, ale najpierw musi uznać to nauczenie się za konieczne. Mój mąż ćwiczy od pewnego czasu. Ma sukcesy. Ale męczy się potępieńczo, normalnie widać wysiłek wręcz jak fizyczny. A "nie wprost" to jest i owszem, elokwentny. Natomiast na etapie początkowym związku to taka ułomna komunikacja jest jak dla mnie silnym sygnałem alarmowym, który bardzo łatwo przegapić. Nie mogłaś byłego takiej komunikacji nauczyć, ale gdybyś konsekwentnie oczekiwała i wymagała, to by szybciej zaczęło iskrzyć.
Sansevieria

Postprzez Sinusoida » 22 sty 2011, o 00:54

Temat komunikacji nie raz u nas powracał... On po prostu w pewnych kwestiach oczekiwał, że ja się domyślę bo dla niego oznaczało to odpowiedni stopień zainteresowania, tzn. to jak bardzo go kocham wg niego było wprost proporcjonalne do ilości odgadniętych potrzeb. Czyli, że powinnam się domyśleć, pomyśleć że on oczekuje tego czy tego bo gdyby mi na nim zależało i myślałabym o nim to byłoby to oczywiste...
Zastanawia mnie też to, że wielu ludzi po roku razem się zaręcza, po kolejnym roku jest już po ślubie. Patrząc na to w ten sposób mogłabym być juz 2 lata po slubie... W tym kontekście decyzja o ślubie wydaje mi się jeszcze trudniejsza bo z nim naprawde było mi dobrze a mimo to tak się wszystko potoczyło:(

Mnie się tu nasuwają inne kwestie, jak brak akceptacji.

Może i tak i właśnie dlatego się nie oświadczył. Bo pewnych rzeczy nie potrafił zaakceptować i już...:(

Ophrys, każdy uczy się na błędach więc już zlituj się nad sobą:)
Sinusoida

Postprzez ewka » 22 sty 2011, o 01:02

ophrys napisał(a):faza "promocji"

:D
ewka

Postprzez ophrys » 22 sty 2011, o 01:17

Sinusoida, jak Wam się udało rozwiązać ten problem w komunikacji?

Ciekawi mnie bardzo, bo ja miałam dokładnie to samo (jakbym o własnym byłym czytała!).
Też słyszałam niejednokrotnie, że moja niedomyślność oznacza brak miłości, zainteresowania itp.

Ja na tym problemie poległam - nie mogłam przeskoczyć tego muru w głowie partnera.
ophrys

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Problemy w związkach