inka85 napisał(a):tak, zdecydowanie ma, i na moje nieszczęście wszystkie jej koleżanki, siostry, kuzynki itp mają "idealne dzieci" i jak na razie u wszystkich wyglądało to przepisowo, zgodnie z tradycją
Inka gratulacje!!!!!!
ale co się dzieje jest upragniony pierścionek - czeka , słowa padły a oświadczyny i ich termin, przecież Rodzice a zwłaszcza natarczywa pytaniami mama nie wie kiedy to nastapiło więc obyś nic bez zgody narzeczonego nie powiedziała pod naciskiem .... bo bedzie potężna kicha. Przy najbliższej okazji po prostu
Jesli to wszystko ma się odbyć zgodnie z tradycją, obyczajami - ale staroświeckimi czy wewnetrznymi rodzinnymi a może tak jak było u znajomych??? To wystarczy wg. mnie jak w powyższych odp uroczysty obiad, w którym TY musisz pomóc Mamie bo to twoje święto, o którym informujecie np. przygotuj coś od siebie kup Kwiaty dla Mamy dobre wino na obiad...
Odciąż faceta i tak duzo stresu przed nim.
Można trochę prostacko myśląc dojść do wniosków, że jak wypadniecie w trakcie oświadczyn tyle otrzymacie w zamian - a to guzik prawda.Po prostu szcunek jakim darzycie rodziców powinien przełozyć się na forme poinformowania o zaręczynach.
Zależy od sytuacji czy Zamierzacie żądać od Rodziców sponsoringu ( w moim otoczeniu tylko kilka Par zdecydowało się obciążać obowiązkiem Rodziców tj. sami się do tego rwali więc nie wypadało odmówić) nie wiem jak nastapi u Ciebie tj. czy to Wam jest potrzebne czy nie narażcie Rodziny na koszty czy rodzina sama zaproponuje pomoc.
Jeśli trzymac się tradycji to:
wystarczy gdy wejdziesz na moim zdaniem głupie strony - moim zdaniem jakie są powinności stron
Rezerwacja sali,jedzenie,wódka, auto, zdjęcia,albumy,film, plener, wyjazd, sukienka, garnitur to wg tradycji itp. zrzuca się się na rodziców a para młoda zajmuje się naukami przedmałżeńskimi, płaci za ceremonię -kościół i USC, poza tym pięknieje, pachnie i wypoczywa, żąda jeszcze prezentów.
Oby następny wątek nie był: kiedy pilny!!! ślub i zastanawianie się kto za co i dlaczego i w jakim zakresie płaci- dla mnie straszne, ale jesli to też będzie budziło Twoje obawy jak najbardziej serdecznie napiszę - opierając się na przykładach innych par - niestety już po rozwodach...a było naprawde było pieknie, ryż, świetne auto, plener nad morzem, samochód bmw serii5 jako prezent + wyjazd na Bali.
...............i gdzie tu miłość radość bycie razem odrębnie od reszty. Ślub jest Wasz zaproszeni są Rodzina i goście.... gdzie w zaproszeniach jest wykropkowane miejsce na obowiązki ???? przyznaję, że przy takim obrocie sprawy komuś pójdą nerwy a tego byście nie chcieli .