Potrawy regionalne

Rozmowy ogólne.

Postprzez marie89 » 15 gru 2010, o 17:45

A u mnie robi się np "bociany"... Nie, nie- nie te opierzone co na zimę zwiewają do Afryki...

Ciekawa jestem bardzo czy ktoś z Was wie jak to wygląda...

Mniam... Uwielbiam, zwłaszcza w wykonaniu babcinym... Ja sama jednak jeszcze nie robiłam- całkowite "beztalencie" kulinarne hahaha
marie89
 

Postprzez Abssinth » 15 gru 2010, o 17:55

bocianyyy??? a co to toto?
Avatar użytkownika
Abssinth
 
Posty: 4410
Dołączył(a): 6 maja 2007, o 01:39
Lokalizacja: Londyn

Postprzez mahika » 15 gru 2010, o 17:57

Hmmm, nie wiem, może to takie coś jak pierogi sie robi tylko w takich kawałkach? coś mi sie kiedyś o uszy obiło.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez Filemon » 15 gru 2010, o 22:36

bociany...? mnie się zdaje (ale nie jestem pewien), że to są chyba takie dosyć duże kluchy nadziewane chyba mięsem w takim podłużnym, wrzecionowatym kształcie... :) i zdaje się, że to jest z ciasta takiego podobnego jak w kluskach śląskich, albo może w kopytkach (ewentualnie może coś tak jak pyzy, ale... już nie pamiętam! :P )

ja to chyba widziałem u mnie na bazarze sprzedawane na wagę... a fokule to koło mnie są dwa wielkie WSPANIAŁE bazary, które uwielbiam, bo bardzo duży wybór mają różnych rzeczy w ramach jedzonka... :) (ale i nie tylko) i ceny są tak niskie jak nigdzie indziej w moim mieście...
Avatar użytkownika
Filemon
 
Posty: 3820
Dołączył(a): 2 gru 2007, o 20:47
Lokalizacja: Matka Ziemia :)

Postprzez mahika » 15 gru 2010, o 23:35

pewnie co dzień bym tam była :P w celach rekreacyjnych albo zarobkowych :P
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez Filemon » 16 gru 2010, o 00:01

mam nadzieję, że jako stały klient dostawałbym co lepszy towar... ;-) :)
Avatar użytkownika
Filemon
 
Posty: 3820
Dołączył(a): 2 gru 2007, o 20:47
Lokalizacja: Matka Ziemia :)

Postprzez mahika » 16 gru 2010, o 00:17

Zawsze doceniam stałych klientów :lol:
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez woman » 16 gru 2010, o 09:02

W mojej okolicy potrawą regionalną jest kugiel :)
Taka babka ziemniaczana w dużą ilością mięsa, mielonej cebuli i przypraw, pieczona kilka godzin w piekarniku.
Niektóre gospodynie pieką ją na sztywno, że można kroić nożem, a w niektórych domostwach robi się taką pieczoną paciajkę, że tylko łyzką nakładać.
Obie wersje są przepyszne :tak:
Avatar użytkownika
woman
 
Posty: 923
Dołączył(a): 26 sty 2009, o 21:12

Postprzez mikidajlo » 16 gru 2010, o 11:09

Bociany. Nie mam pojęcia co to jest ale puszczając wodze fantazji to są gołąbli z marchewką najo nos z boku i w dół na talerzu idą dwa długie piękne szczypiorki jako nogi.
Dobrze trafiłem? Opisuj bo doczekać się nie mogę.
Strudla tylko jadłem i nie gobiłem jeszcze ale skoro to takie fajne rodzinne zajęcie to muszę spróbowć z Córą zrobić i żonką.

A Kugiel? Tak dokładniej to jak to się robi? w takiej foremce na babkę pieczoną? To mięso jest zmielone z ziemniakami czy najpierw robi sie wyściółkę ziemniaczaną a s środek mięso się wkłada i zatyka ziemniakami. I jaki rejon napisz.
pozdrawaim
Avatar użytkownika
mikidajlo
 
Posty: 728
Dołączył(a): 8 wrz 2008, o 11:57
Lokalizacja: łódź

Postprzez marie89 » 16 gru 2010, o 19:57

Powiem wam, że po trosze racje miała mahika :) i filemon :)

"Bociany" to fakt- takie kluchyyyy... nadziewane..

Ciasto jak do pierogów... Wałkujemy aż do grubości 0,5 cm Smarujemy farszem i zawijamy... robimy coś jak rolada... Potem trzeba pokroić na kawałki - większe ;p i ugotować...

Najsmaczniejszy jest farsz- UWAGA- BEZ MIĘSA!!! ;P to początkowo papka startych ziemniaczków z cebulą i przyprawami...


Mniam mniam

Muszę dopytać babci jak to się dokładnie robi i najwyżej podzielę się przepisem;)
marie89
 

Postprzez mahika » 16 gru 2010, o 20:33

zapytam na innym forum czy nie znają czegoś takiego.
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez Filemon » 17 gru 2010, o 01:05

a ja nawet wiem na jakim... ;) :P :D
Avatar użytkownika
Filemon
 
Posty: 3820
Dołączył(a): 2 gru 2007, o 20:47
Lokalizacja: Matka Ziemia :)

Postprzez mahika » 17 gru 2010, o 01:11

taaaaaa. Nieeeeeeeeee. Nie mów!!
Zapomniała, nie zapytałam. Może Ty się tam ujawnisz. Z takim pytaniem zrobisz furorę :P
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Postprzez Filemon » 17 gru 2010, o 01:19

---------- 00:16 17.12.2010 ----------

ja jush i tak za dużo na necie siedzę...
na blogu czasem... błysnąłem... :lol: ale forum chyba sobie na razie daruję - wystarczy to jedno... i tak czasem aż nadmiar impresji... znaczy tych.... chciałem powiedzieć: wrażeń... :lol:

---------- 00:19 ----------

p.s.
aha, mam pytanie: ciekaw jestem czy ktoś jadł oryginalne litewskie KOŁDUNY... czy to jest smaczne? (bo słyszałem, że pycha!) i jak można by opisać smak... (oprócz: mniam, mniaaaam, mniaaaaaam! :D )
Avatar użytkownika
Filemon
 
Posty: 3820
Dołączył(a): 2 gru 2007, o 20:47
Lokalizacja: Matka Ziemia :)

Postprzez mahika » 17 gru 2010, o 01:33

jakimś cudem nie jadłam :lol:
Ostatnio edytowano 17 gru 2010, o 01:53 przez mahika, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
mahika
 
Posty: 13346
Dołączył(a): 7 maja 2007, o 16:07

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusyjne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 372 gości