A ja chciałem z innebj beczki troszkę o tych kulonariach wię c tu piszę.
W suwałkach jest kiszka śląska.
W Łodzi podobno zalewajka, na ślązku kluski śląskie w czechach cepeliny poznać wyroby ziemniaczane. Tak mnie jakoś wziałeo na ten temacik. W holandi jedzą frytki z masłem orzechowym i majonezem a w niemczech podają kotlety mielone z lodówki na zimno. W czechach knedliczki nazywają takie małe cepeliny z mięsem, podłużne kluski z mięcem jak i pampuchy. Na słowacji smażony ser bryndza, w polsce próbowałem zrobić ale nie wychodziło. Ukraina barszcz ukraiński i pierogi z ziemniakami inaczej smakują niż te w polsce, Węgry zupa gulaszowa, podają mało ostrą wersię dla turystów z możliwością doprawienia taką pastą paprykową która jest bardziej słona niż ostra. A jakie wy znacie przepisy regionalne?
Ostatnio robiłem kulki z dziurką z córką. czyli śląskie. Córa nie dawała mi spokoju więc następnego dnia robiliśmy jeszcze raz.
Ugotować same ziemniaki, ugnieść, zpulchnić przez maszynkę czy wyciskarkę, wylkepać w misce do ruwnej powierzchini, Pokroić na cztery. jedną czwatrą wyjąć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. wymieszcać, gnieść i wyżywać się bo momętu aż nam się od rąk samo ie odczepi. To robi Córcia a ja później. polepiś kulki i zrobić dziurkę małum palcem wklęśnięcie na sosik. Wrzucić na gorującą się wodę posoloną i z łyżką oleju. Po wypłynięciu wyjąć na tależ polać sosikiem albo nie, albo tłuszczykiem z cebulką i zjeść. wychodzą takie śliskie fajne i delikatne. a miskę wybieram zamiast stolnicy, mniej sprzątania.
Pozdrawiam A jakie są wasze regionalne dania?
Pytam się bo fajnieby było zrobić taki dzień np. mazurski albo przy czymś łódzkim opowiedzieć coś przy stole jakąś opowieść.
Jestem z Łodzi i nie potrafię powiedzieć jakie jest moje regionalne danie. chyba schabowy i ziemniaki. Np,. sałatka ziemniaczana tak popularna w Polsce jest jakby daniem pochodzącym z niemiec.