przez Dorku » 15 gru 2010, o 13:21
Towarzystwo Wielce Przemiłe!
Wariacji na temat mielonych kilka sobie pozwolę:
baza wiadomo: mięcho, buła, jajo, przyprawy i teraz:
1. do środka starte pieczarki, tudzież prawdziwe grzyby
2. do środka starta kapusta słodka
3. do środka pół, lub ćwierć jajka na twardo
4. do środka szynkę posiekaną z serem żółtym
5. do środka drobniutko pokrojona kiełbaska
otóż do środka oznacza wymiąchane z mięchem co się wymiąchać da, albo kotlecika nadziać, czyli pełen spontan.
a teraz wariacje na temat panierki:
1. tradycja, w bule
2. ziarno sezamowe
3. rozdrobnione płatki kukurydziane
4. płatki owsiane lub jęczmienne
5. 1-4 wymieszane razem lub w dowolnej kombinacji.
a jak się takie kotleciki uformuje w kuleczki, obtoczy w mące, obsmaży , właduje w gar i zrobi sosik( chrzanowy, pomidorowy, musztardowy, koperkowy, paprykowy, curry, słodko-kwaśny), to się ma git pulpeciki.
I w ten sposób można wcinać codziennie mielone i nie czuć rutyny.
smakowitego !