przez Maui » 23 maja 2009, o 16:15
---------- 10:07 23.05.2009 ----------
Niestety nie jest tak pięknie, gdyż tydzień temu znowu upadłam i uległam mu.... Najgorsze jest to, że przysłał mi pocztą kwiatową bukiet róż, dzwonił, na spacerze w lesie był miły (aż wstyd się przyznać jak się ten spacet skończył ;( ).... potem standardowo miał mnie gdzieś, czyli nic nowego... Moja terapeutka powiedziała mi, że to właśnie te jego zagrywki na zasadzie odrzucania i przyciągania mnie. Ale teraz odrzucił mnie na dobre i choć wiem że wyświadczył mi przysługę to mnie tak to cholernie zabolało... kiedy mu przypomniałam żeby mi przelał na konto moje 700zł które miał to się oburzył że mu nie ufam, że jestem niekonsekwentna (bo raz miła, a raz się czepiam - fakt, tak to może wyglądać), że tym razem to on mówi koniec i że kasuje mnie ze swojego życia, ale najbardziej zabolało mnie kiedy napisał "zauważ, że to ty ciągle przychodzisz, ja nic od ciebie nie chcę".... wpadłam wtedy prawie w furię....zwyzywałam go, on potem coś odpisał ale ja tego już nie czytałam....ale płakałam pół dnia potem.... nie wiem czy to znowu zagrywka czy rzeczywiście już da mi spokój.... Mam o nim same najgorsze myśli..... na dodatek moja terapeutka powiedziała, że dostrzega w nim pewne cechy psychopatyczne.... czytałam wczoraj cały wieczór na internecie o psychopatach i większość opisywanych tam cech idealnie pasuje do niego.... ehhhh.... nienawidzę go i mam nadzieję, że w końcu przestanę upadać, choć jeszcze do momentu ostatniej wizyty u terapeutki nie wierzyłam w to....
---------- 16:15 ----------
Zamieszczę tutaj fragmenty artykułów z różnych stron dotyczące psychopatów, które opisują "mojego" Wojtka. Przeraziłam się, że aż tyle tego jest... a może i innym osobom da to coś do myślenia....
brak poczucia winy, wstydu i odpowiedzialności, skruchy – kontakty płytkie i nastawione na eksploatację
bezosobowy stosunek do życia seksualnego (przedmiotowe traktowanie partnera),
ich przemoc jest zaplanowana, celowa i pozbawiona emocji.
Mają oni skłonność do imponowania, wywyższania się i sadyzmu
Są odważnymi, śmiałymi, niekonwencjonalnymi ludźmi, którzy wcześnie zaczynają grać według własnych reguł.
Są też na ogół ludźmi z niewiarygodnie silnym popędem seksualnym
jest on całkowicie egocentryczny i ocenia innych wyłącznie pod kątem tego, na ile wzmacniają jego zadowolenie czy status.
Generalnie ma czarującą powierzchowność i często wywołuje frapujące wrażenie, jakoby posiadał najzacniejsze ludzkie zalety.
jest manipulatorem wykorzystującym swoje werbalne zdolności do wychodzenia z opałów. Wielu psychopatów uwielbia być podziwianymi i rozkoszować się pochlebstwami innych.
Ludzie są wykorzystywani jako środki prowadzące do celu – mają się podporządkować i poniżyć, tak aby typ antyspołeczny mógł się czuć usatysfakcjonowany...
Psychopata jest manipulatorem, który dokładnie wie, co nas rusza, i wie, jak nami manipulować i jak wpływać na nasze uczucia.
Mają talent do wypatrywania „życzliwych, troskliwych” kobiet.
Psychopata często wykorzystuje mimetyzm do przekonania innych, że jest normalną, ludzką istotą. Robi to, by stworzyć pozory empatii ze swoją ofiarą. Psychopata przez snucie smutnych opowieści lub zapewniając o głębokich, poruszających doświadczeniach, będzie próbował sprawić, żebyś uwierzył, iż ma on normalne emocje; prawda jest taka, że większość psychopatów żyje jak w inkubatorze – poruszeni przez niewielu i pozbawieni prawdziwego współczucia dla innych; będą jednak kłamali, żeby przekonać cię, iż mają prawdziwe uczucia.
Przyłapani na kłamstwie i postawieni w obliczy prawdy, rzadko są zmieszani czy zakłopotani – po prostu zmieniają swoją historyjkę albo przystępują do przekręcania faktów, tak aby okazały się zgodne z kłamstwem. W efekcie mamy serię sprzecznych stwierdzeń i kompletnie ogłupiałego słuchacza
Często psychopaci będą zrzucać winę na ofiarę i twierdzić, że ofiara cierpi na „urojenia” i jest niezrównoważona psychicznie.
Większość psychopatów to osoby bardzo aroganckie i zarozumiałe. Kiedy jednakże czarują potencjalną ofiarę, mówią same „słuszne” rzeczy i wywołują w niej przekonanie, że są ludźmi złotego serca. Nie zawsze tak jest, ale dość często. Psychopaci naprawdę nie są altruistami i nie dbają o przyjaźń i związki.
łatwo im przychodzi stwarzanie pozorów, iż są znacznie skromniejsi od przeciętnego człowieka, choć tak nie jest.
Właściwą psychopatię można scharakteryzować jako obejmującą skłonność tak do dominacji, jak i do oziębłości.
Są aroganccy, cyniczni, manipulanccy, ekshibicjonistyczni, poszukujący wrażeń. Makiawelscy, mściwi, goniący za własną korzyścią.
Psychopaci bardzo często są dowcipni, elokwentni i prawie zawsze „wygadani”.
Uwielbiają mieć władzę i kontrolę nad innymi i raczej nie są w stanie uwierzyć, że ludzie mogą mieć wartościowe opinie, różniące się od ich własnych. Niektórym ludziom jawią się jako charyzmatyczni
kiedy psychopata ma potrzebę manipulowania kobietą, często wybiera kobiety nazywane zazwyczaj „głupią blondynką”, kobiety ociekające naiwnością, często nieświadome własnej seksualności, chodzące niewinności, często niezbyt lotne – ich osobowość zazwyczaj graniczy z cechami Pollyanny i zawsze uważają, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Wydaje się, że psychopatów coś szczególnie przyciąga do tego typu kobiet. Ona jest opiekuńcza i nastawiona na dawanie, podczas gdy on jest zamknięty i chce zatrzymywać wszystko dla siebie. Posiadają oni „tajemniczą zdolność wynajdywania ‘opiekuńczych’ kobiet – to jest takich, które odczuwają silną potrzebę pomagania i matkowania innym
Psychopaci nie tylko będą zaprzeczali przeszłości i będą ją trywializować, ale będą unikali odpowiedzi wprost na twoje pytania
psychopaci wykazują niesamowity brak troski, jeśli chodzi o niszczące skutki, jakie ich działanie wywiera na innych. Często są zupełnie szczerzy w tej kwestii, stwierdzając chłodno, że nie mają poczucia winy, nie jest im przykro z powodu bólu i spustoszenia, które spowodowali, i że nie widzą powodu, żeby mieli się tym przejmować
Z drugiej strony, „psychopaci czasem werbalizują wyrzuty sumienia, ale później zaprzeczają sobie słowami lub czynami”. [Hare, 41] Psychopaci mogą przepraszać albo okazywać wyrzuty sumienia tylko po to, żeby im się coś udało, ale w końcu dostaniesz nożem w plecy i zdasz sobie sprawę, jak bardzo powierzchowne były ich słowa.
Nie liczy się dla niego, czy zranił twoje uczucia, czy nie, kiedy skończy się przedstawienie, każda popełniona perfidia zostanie zdemaskowana.
psychopaci mają skłonność do mówienia dużo, zwłaszcza kiedy starają się kogoś oczarować.
Nawet kiedy są niewrażliwi na prawa bliskich im ludzi, często są w stanie wzbudzać uczucie zaufania, Najlepiej jest to zobrazowane przez postać psychopaty, który zapewnia, że „wszystko jest świetnie”, kiedy z udawaną uczciwością i otwartością kłamie ci w oczy, a potem, gdy tylko na chwilę się odwrócisz, wbija ci nóż w plecy.
W końcu poznasz ich „po ich owocach”. Z pewnością dadzą ci odczuć, kto tu rządzi.
Brak prawdziwego wglądu, niezdolność spojrzenia na siebie oczami innych
Brak wdzięczności za okazane szczególne względy, serdeczność i zaufanie
Psychopaci są ludźmi aroganckimi, wierzącymi, że są wyższymi istotami ludzkimi.
Psychopata nigdy nie trzyma języka za zębami.
wykorzystywanie i pozbawiona wrażliwości bezwzględność, odzwierciedlone w braku zainteresowania uczuciami i cierpieniem swoich ofiar.
chłód interpersonalny pomimo oznak jawnej towarzyskości.
przejawy drażliwości, irytacji, niecierpliwości, pogróżki, agresja i obelżywe słowa;
utrzymywanie kilku związków jednocześnie
Psychopata nie widzi żadnych wad w swojej psychice, żadnej potrzeby zmiany
prawdopodobnie psychopatę CIESZY zadawanie innym cierpień.
Psychopaci mają zazwyczaj poważne miny, mające wzbudzić strach w otoczeniu. Ich górna część ciała jest mocno rozbudowana, poprzez dumne wyciąganie piersi do przodu – chcą zawojować świat – wykorzystując niemoc, bezbronność innych.
Psychopata nie pozwala, aby to inni nim kierowali i manipulowali, dlatego sam to robi. Bardzo trudno jest psychopacie nawiązać bliskie kontakty z drugim człowiekiem, trudno mu kogokolwiek szczerze pokochać, bo jego życie przepełnione jest lękiem. Jeśli psychopata wdaje się z kimś w bliskie relacje, to tylko wtedy – gdy czuje, że ma nad drugą osobą absolutną kontrolę.
Osoba psychopatyczna często inwestuje swoją energię w rozwijanie w siły fizycznej. Dlatego ich ciała są bardzo dobrze zbudowane, tak jakby miały podkreślić ich moc.