Spontaniczny post zainicjowany moimi własnymi kłopotami "sercowymi" jak i tymi zaobserwowanymi z bliskiego otoczenia a nawet z poszczególnych wypowiedzi na forum (np. sytuacja New*life...)
Co się dzieje, że tracimy kontrolę? Że nie zauważamy pewnych rzeczy... Wiemy, że niosą dla nas negatywne konsekwencje a jednak nie umiemy tego przerwać... (uogólniam by nabrało to empatycznego wyrazu..)
Co nami kieruje?
Nie potrafię pojąć...
Na przykład tego, że ludzie spotykają się... jest pięknie... a w pewnym momencie coś pęka... i zaczynają siebie nienawidzić... Nagłe oświecenie?
Albo chore związki... i nieszczęsny BRAK OŚWIECENIA...
Bo kocham... bo wybaczę... bo może się zmieni i zacznie szanować..
A nic się nie zmienia, tylko jest gorzej... Smutek, żal, szukanie winy...
Mam kuzynkę... Śliczna, zdolna, pracowita, otwarta... Ma przeuroczą córeczkę... Fajna dziewczyna, zasługująca na szczęście...
ale...
ale na własne życzenie pogrąża się w chorym związku... mając nadzieję, że on ją jednak kocha... że on się jednak zmieni.. dla niej i dla córki...
A on nie zmieni się nigdy... bo to taki typ człowieka... Casanova od siedmiu boleści...
I przykro jest patrzeć na to z boku...
To jej życie.. jej wybór... tylko jakim kosztem..
Nie pozjadałam wszystkich rozumów... więc też się przyznam...
...idealna nie jestem... także niekiedy nie umiem się wybronić - mam świadomość, że zaangazowanie jest jednostronne (nie mam na mysli tylko związków w tej chwili)... że nie warto.. że bez sensu... a jednak brnę...
I potem jest nauka na własnych błędach... lub długotrwałe zaślepienie...
Tak już odrywając... trochę "z innej beczki"...
Serce, hormony... kontra Rozum... Bardzo często tak jest...
Mysli się co innego.. czuje co innego.. i najczęsciej działania są także sprzeczne...
Uhm.. Ja mam obecnie z tym "mały" kłopot...
Nie chcę wdawać się w szczegóły... ale w jakiś sposób chcę coś z siebie wyrzucić... Nie musicie sie do tego odnosić... Po prostu - mnóstwo mysli w głowie, które trzeba gdzieś przelać...
I dylemat... odwieczny;)
Czy to przyjaźń jest, czy to już kochanie? (wersja romantyczna)
Czy to miłość a la piękna,duchowa, prawdziwa... czy może zwykłe napięcie seksualne? (wersja realistyczna, współczesna)
Nie wiem... nie wiem...
I to byłoby tyle.. z moich mądrości.