Undset - jeśli CI to cokolwiek pomoże - ja rozwodziłam się z orzekaniem o winie, więc na swoim przykładzie mogę powiedzieć jak to jest.
Wszystko co napisałam tutaj jako odpowiedzi do Twoich wpisów, oraz w wiadomościach prywatnych jest prawdą i ma zastosowanie.
Najważniejsze jest zachowanie spokoju, bo jak słusznie dziewczyny zauważyły - emocje są w sądzie bez znaczenia.
Wizyta u adwokata zupełnie nietrafiona, przykro mi że to był dla Ciebie tylko wydatek niezwiązany z żadnymi rzeczowymi informacjami ...
Undset, czy myślałaś o poradzie prawnej z forum odnośnie alimentów czy rozwodów ?
Wiem, że coś takiego istnieje w sieci i dość dobrze funkcjonuje. Kiedyś korzystałam z tych porad i były naprawdę rzeczowe i bezstronne.
Dobry adwokat nie może oceniać Twojej postawy czy sytuacji. Dobry adwokat nie ma prawa powiedzieć Ci że jesteś taka, siaka, niedojrzała itd.
Dobry adwokat bezstronnie radzi i tyle. Stosując przepisy i kodeksy do sytuacji w jakiej się obecnie znalazłaś.
- z mojego doświadczenia wynika, że takie zachowanie Twojego męża jak najbardziej można uznać za winę i jego odpowiedzialność za rozpad Waszego małżeństwa.
- otóż alimenty MA PRAWO od Ciebie dochodzić, mimo tego że jest młody i zdrowy. Wystarczy tylko, że udowodni w sądzie że znacząco pogorszyła mu się sytuacja materialna i masz pasożyta na karku.
- jeśli nie Ty złożyłaś wniosek o rozwód, tylko Twój mąż, to z pewnością nie napisał w nim prośby aby wyznaczyć alimenty podczas orzekania rozwodu. Wyjścia są dwa - albo składasz teraz oddzielny pozew o alimenty, w którym wyznaczasz dokładną datę odejścia męża z domu, albo czekasz do rozprawy rozwodowej i podczas rozprawy zgłaszasz ustnie wniosek o ustalenie alimentów na córkę.
- oczywiście, że dostaniesz zaległe alimenty. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Machina egzekucyjna działa tak, że jeśli dłużnik nie chce płacić "po dobroci" to zgłaszasz sprawę do komornika (jest to pozbawione opłat) który to komornik zajmuje mu pobory i sukcesywnie potrąca z pensji Twojego męża alimenty, plus dodatkowo swoje koszty.
Wiedz jednak, że alimenty nie są powiązane z rozwodem, nie ma to ze sobą nic wspólnego. W każdej chwili możesz założyć sprawę o ustalenie alimentów na córkę i domagać się ich, nie czekając na sprawę rozwodową.
- jaki majątek chce dzielić jeśli mieszkanie jest Twoje ?? No jak to jaki - wszystek, który nabyliście wspólnie podczas trwania Waszego małżeństwa. Pralka, lodówka, telewizor, komputer, samochód - wszystkie te rzeczy jeśli zostały zakupione podczas trwania małżeństwa podlegają podziałowi.
Jeśli małżonkowie nie mogą dogadać się samodzielnie, to taki rozdział majątku też można załatwić w sądzie.
- 600 zł na dziecko Ci nagle przelał ?? Zobacz Undset, jak śmiertelnie musiał się przestraszyć ... przecież jak napisałaś, on po spłaceniu długów nie ma ani grosza nieomal, a tu nagle 600 zł ?? Dziewczyno ... on jest przekonany tak jak i my tutaj, że rozwód zostanie orzeczony z jego winy ... stąd ta jego nagła rozrzutność. Śmieszne po prostu.
- Wykorzystaj pobyt na komisariacie kiedy będziesz zeznawała w sprawie pogróżek dla Twojego męża i złóż wniosek do dzielnicowego, w którym będziesz domagała się zwrotu rzeczy, które mąż bezprawnie zabrał z domu.
Undset ... nic nie robisz złego. Po prostu poniosły Cię nagromadzone emocje, nad którymi trudno zapanować ... W d*** miej co on mówi, głęboko w d***. Jak jest taki skory do ocen, to może niech zacznie od siebie ? Ciekawe ... jak oceniłby samego siebie jako ojca.
Ty walczysz teraz o przetrwanie, walczysz teraz o każdy oddech.
To nie jest sen, to nie jest koszmar z którego się obudzisz. To jest teraz Twoja rzeczywistość.
Twój mąż tak bardzo boi się odpowiedzialności - że wyzywa Cię na wojnę. Nie masz wyboru, musisz walczyć Undset, jeśli chcesz móc otrząsnąć się z tego brudu, ohydztwa, gnoju, w którym Cię unurzał.