depresja a uzależnienie

Problemy związane z uzależnieniami.

Postprzez azot » 15 cze 2009, o 21:48

Depresja m wiele wspólnego z uzaleznieniem. Po pierwsze można sie uzaleznić od depresji, po drugie osoba która wskaznik nastroju w skali 1-10 ma non stop -7 pod wplywem środków narkotycznych poczuje sie +5 nie bedzie chciała juz pamietać o tym -7 i do tego wracac. Ponadto na takim kacu ablo zjeździe bedzie miala -12. I co jest najgorsze, bardzo łątwo sobie wytłumaczyć że branie tego jest dobre, że np "całe życie zyję w dolinach, Mam prawo, musze itd" Miałem takie problemy zarówno z alkoholem jak i narkotykami......ale znalazłem lepsze otumaniacze ;)
azot

Postprzez wuweiki » 16 cze 2009, o 08:12

Azot zgadzam się - dopalacze tak własnie działają...
jest tylko jedna podstawowa kwestia - po jakims czasie pod wpływem jakiejś dawki zaczynam się czuć wcale nie na 5+ ale np. na -1 ...wtedy dokładam, aby wzmocnić... i kółko się zamyka... to równia pochyła w dół - myślę, że wiesz, co mam na myśli :) ...depresja ma mnóstwo wspólnego z uzależnieniem...
zresztą - każde otumaniacze, które zmieniają chemię w organizmie, tak działają :) nawet słodycze ;)
wolę te hmm... bodźce, które same w sobie nie są chemią, ale pobudzają naturalnie organizm do wytworzenia owych endorfinek i innych poprawiaczy nastroju i energetyzerów ...na przykład fitness, długi spacer, seks, obejrzenie dobrej komedii lub kabaretu, fajna książka, świetny film, doborowe towarzystwo przyjaznych ludzi etc. itp. dla każdego co innego ...np. praca w ogródku czy skoki na bandżi ;) możliwości jest od groma :)
albo na przykład zakochać się :D
wuweiki

Poprzednia strona

Powrót do Uzależnienia