przez Svan » 10 wrz 2009, o 14:31
Monia, proponowałabym zadzwonić do wybranego ośrodka leczeni uzależnień i kiedy otrzymasz info, ze nie prowadzą terapii w języku angieslkim poproś o pomoc innego rodzaju:proszę pomóc znaleźć mi terapeutów, którzy mogliby poprowadzić terapię dla osoby z innego kraju/proszę powiedzieć czy i jaką pomoc moglibyście zaoferować osobie z innego kraju.
Oczywiście należy liczyć się z tym, ze nie koniecznie będzie to możliwe w Twoim rejonie.
Wiem, ze są w osrodkach terapeutycznych prowadzone terapie w jakich uczestniczą obcokrajowcy. Terapia uzależnień obejmuję grupe i spotkania indywidualne, cieżko więc byłoby prowadzić grupę w 2 językach, prawda?
Spróbuj może skontaktować się z takimi ośrodkami i przedstawić problem, zamiast poszukiwać terapeuty anglojęzycznego.
Rozmawiałam dziś z osobą z Ośrodka w Ostrołęce i powiedziała mi, że warto szukać raczej w tym kierunku: terapi, w jakiej mogłaby uczestniczyć osoba z innego kraju, niezbyt sprawnie władająca j. polskim, zamaist "zamykać się " w szukaniu anglojęzycznego terapeuty. Bo jak pisałam wyzej-istotne jest że terapia uzal. obejmuje grupę i spotaknia indywidualne.
Pozdrawiam
svan